Hašené vápno (E526) se používá nejen k tomu, aby okurky hezky křupaly. Chcete o něm vědět více?

Hydroxid vápenatý (E526) neboli hašené vápno je silná zásada používaná jako regulátor kyselosti, například ve víně. Jedná se o bezbarvý krystal nebo bílý prášek bez zápachu.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E526 – Hydroxid vápenatý:
V ČR povoleno.
Jedná se o regulátor kyselosti.
Doporučujeme.

Výroba E526

Hydroxid draselný se připravuje z přírodní soli oxidu vápenatého a to tak, že se oxid vápenatý smísí nebo ,,haší“ vodou.

Na co se používá hydroxid vápenatý?

Hydroxid vápenatý lze v potravinářství použít nejen jako regulátor kyselosti, má i další využití. Ke konzervaci vajec lze použít roztok hydroxidu vápenatého. K regulaci kyselosti v mražených výrobcích se používá roztok hydroxidu vápenatého a cukru (1:3). Také posiluje strukturu zeleniny při zpracování či odstraňuje celulózové slupky z kukuřičných zrn.

Hydroxid vápenatý se také používá ke zpracování některých cukrů. Například cukrová třtina a cukrová řepa se občas připravují pomocí rafinačního procesu zvaného sycení. Během sycení se neupravený cukerný roztok smíchá s hydroxidem vápenatým. Tento proces odstraňuje nečistoty a zlepšuje stabilitu produktu.

Kromě v potravinářství má také mnoho průmyslových použití. Využívá se třeba jako flokulant při čištění vod a odpadních vod. Tvoří nadýchanou nabitou pevnou látku, která pomáhá při odstraňování menších částic z vody, což vede k čistšímu produktu. Používá se také při úpravě sladké vody pro zvýšení pH vody.

Mimo to má i lékařské a dentální využití. Například výplně kořenových kanálků často obsahují hydroxid vápenatý.

Příklady potravin a nápojů, kde se E526 někdy vyskytuje:

  • sýry
  • kakaové výrobky
  • víno
  • muškátový oříšek
  • sladké mražené výrobky
  • sušené ryby
  • produkty z kukuřičné mouky (masa harina)

Je E526 zdravé?

Nejsou známy žádné vedlejší účinky hydroxidu vápenatého.

Použití EU vs. USA vs. svět

Použití E526 jako přidatné potravinářské látky je v EU, USA, Austrálii i na Novém Zélandu povoleno.

Použité zdroje

E526 : Calcium hydroxide , www.food-info.net
E526 - Calcium hydroxide, www.world.openfoodfacts.org
E526; Calcium Hydroxide, www.1source.com
How Is Calcium Hydroxide Used in Food, and Is It Safe?, Carly Vandergriendt, www.healthline.com 12. 04. 2018