Hydroxid hořečnatý (E528) je stabilizátor, který se používá ke srovnání pH v potravinách.
Látka se obecně považuje za bezpečnou, protože se v potravinách používá pouze v malém množství.
Vypadá jako bílý prášek většího objemu a nemá žádný zápach. A není rozpustná ve vodě ani etanolu.
Hlavní důležité body o E528 – hydroxid hořečnatý:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Není vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E528
Látka se připravuje z přírodních minerálů, ale může být vyrobena také chemickým postupem.
Na co se používá hydroxid hořečnatý?
Hydroxid hořečnatý se používá nejčastěji jako regulátor kyselosti při výrobě potravin.
Díky svým vlastnostem ho výrobci používají pro zvýraznění syřidla v sýrech nebo na stabilizaci barvy zeleniny při zavařování.
V kosmetickém průmyslu můžeme éčko najít v krémech na hydrataci pokožky.
Vzhledem k tomu, že se jedná o bohatý zdroj hořčíku, může se objevit také v doplňcích stravy.
Je E528 zdravý?
Hydroxid hořečnatý je nebezpečný pouze v případě, že s ním přijdete do přímého kontaktu. Pozor si proto musí dávat jedinci, kteří pracují v potravinářském průmyslu a přijdou s touto látkou do kontaktu.
V případě přímého kontaktu může dojít k poškození pokožky nebo očí. Látka způsobuje také popáleniny a další škody na zdraví. Při konzumaci samotné látky může dojít k závažnému poškození jícnu a úst.
Naštěstí nebezpečné vlastnosti této látky se do potravin nedostanou, protože se používá velmi malé množství. Díky tomu je zcela bezpečná konzumace potravin, které obsahují látku E528.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii (včetně České republiky) je používání E528 povoleno, ale pouze v nezbytném množství. Existují ale také výjimky ze zákony, jako je dětská výživa, kdy se používat nesmí.
Ve Spojených státech je látka považována za bezpečnou, zatímco v Austrálii je zákonem zakázána.