Ferrokyanid draselný (E536) udržuje stolní sůl sypkou! Je bezpečný k jídlu?

Ferokyanid draselný je kyanidová sůl používaná jako proti spékavá látka ve stolních solích, aby zabránila hrudkování soli.

Hlavní důležité body o E 536 – ferokyanid draselný

Není přírodní, protože se vyrábí chemickou syntézou
Je vhodný pro děti
Není to alergen
Je veganský i bezlepkový

Výroba E536

Vyrábí se reakcí ferrokyanidu sodného s hydroxidem vápenatým a uhličitanem draselným.

Vznikají citronově žluté krystaly bez zápachu, s hořkou a slanou chutí.

Citronově žlutá barva pochází z ferrokyanidového aniontu a železa.

Kde se ferokyanid draselný (E 536) používá?

Běžně se používá ve stolních solích, aby se nevytvářely tvrdé hrudky.

Lze jej také použít k odstranění těžkých kovů (např. ke snížení mědi a železa při výrobě vína), výrobě modrých pigmentů (železné modři) atd.

Konkrétní potraviny

  • Solanka – mořská sůl
  • Tesco – suchary
  • Kandy – Grissini mini originál

Je E536 zdravé?

Spolu s ferrokyanidem sodným a ferrokyanidem vápenatým nemá ferrokyanid draselný při použití v kuchyňské soli jako potravinářské přísady téměř žádné vedlejší účinky.

Někdo se může bát, že je nebezpečný pro zdraví, protože v něm je toxický kyanid a při vaření se bude uvolňovat.

Chemická vazba mezi atomem železa a kyanidem v ferrokyanidu draselném je však stabilní a silná a tuto vazbu, lze rozložit na kyanid draselný pouze při teplotě vyšší než 400 °C.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Jeho použití jako proti spékavá látka je schváleno, jak v EU, tak USA nebo Austrálii.

S přijatelným denním příjmem: „0-0,025 mg/kg tělesné hmotnosti.

Čím ferokyanid draselný nahradit?

Pokud máte stále obavy, můžete si vybrat jiné alternativy proti spékavých látek, jako je oxid křemičitý, křemičitan sodný a křemičitan vápenatý.

Použité zdroje

Potassium Ferrocyanide: Structure, Properties and Uses, Namrata Das, College Dunia
POTASSIUM FERROCYANIDE, Drugs NCATS