Ferokyanid draselný je kyanidová sůl používaná jako proti spékavá látka ve stolních solích, aby zabránila hrudkování soli.
Hlavní důležité body o E 536 – ferokyanid draselný
–Není přírodní, protože se vyrábí chemickou syntézou
–Je vhodný pro děti
–Není to alergen
–Je veganský i bezlepkový
Výroba E536
Vyrábí se reakcí ferrokyanidu sodného s hydroxidem vápenatým a uhličitanem draselným.
Vznikají citronově žluté krystaly bez zápachu, s hořkou a slanou chutí.
Citronově žlutá barva pochází z ferrokyanidového aniontu a železa.
Kde se ferokyanid draselný (E 536) používá?
Běžně se používá ve stolních solích, aby se nevytvářely tvrdé hrudky.
Lze jej také použít k odstranění těžkých kovů (např. ke snížení mědi a železa při výrobě vína), výrobě modrých pigmentů (železné modři) atd.
Konkrétní potraviny
- Solanka – mořská sůl
- Tesco – suchary
- Kandy – Grissini mini originál
Je E536 zdravé?
Spolu s ferrokyanidem sodným a ferrokyanidem vápenatým nemá ferrokyanid draselný při použití v kuchyňské soli jako potravinářské přísady téměř žádné vedlejší účinky.
Někdo se může bát, že je nebezpečný pro zdraví, protože v něm je toxický kyanid a při vaření se bude uvolňovat.
Chemická vazba mezi atomem železa a kyanidem v ferrokyanidu draselném je však stabilní a silná a tuto vazbu, lze rozložit na kyanid draselný pouze při teplotě vyšší než 400 °C.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Jeho použití jako proti spékavá látka je schváleno, jak v EU, tak USA nebo Austrálii.
S přijatelným denním příjmem: „0-0,025 mg/kg tělesné hmotnosti.
Čím ferokyanid draselný nahradit?
Pokud máte stále obavy, můžete si vybrat jiné alternativy proti spékavých látek, jako je oxid křemičitý, křemičitan sodný a křemičitan vápenatý.