Křemičitany společně s křemenem patří k nejrozšířenějším nerostům.
Křemičitan vápenatý, anorganická složka s nízkou objemovou hustotou a vysokou absorpcí vody, je ale též důležitou potravinářskou přídatnou látkou.
Pro použití v potravinářském průmyslu se vyrábí synteticky pomocí reakcí mezi křemičitými materiály a sloučeninami vápníku.
Díky jeho schopnosti absorpce vody je jeho hlavní funkcí zejména ochrana výrobků před zvlhnutím.
Hlavní důležité body o E552 – křemičitanu vápenatém:
Je to protispékavá látka.
Jde o přírodní látku, ale pro použití v potravinářském průmyslu se vyrábí synteticky.
Je vhodný pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se křemičitan vápenatý používá?
Potravinářský křemičitan vápenatý je běžnou protispékavou látkou používanou v kuchyňské soli a prášku do pečiva.
Z tohoto důvodu ho tak nalezneme v celé řadě potravin, které sůl či kypřící prášek obsahují, například sýrech, kořenících směsích, instantních směsích na přípravu pečiva a podobně.
V kuchyňských solích zabraňuje absorbování vlhkosti a s ním spojenému hrudkovatění a shlukování.
- Crocodille Golf bageta
Je E552 zdravé?
Křemičitan vápenatý je považován za bezpečnou látku, a byl proto schválen pro používání v potravinářském průmyslu jak Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), tak americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA, a to i pro použití v dětské výživě.
Často se s ním setkáme i v potravinových doplňcích, kde je používán jako zdroj vápníku a křemík.
Kromě toho přirozeně působí proti potížím s překyselením žaludku.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání křemičitanu vápenatého v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i a dalších zemích světa.