Hlinitokřemičitan vápenatý je přírodní minerál, který se v potravinářství používá jako protispékavá látka, takže zabraňuje tvorbě hrudek v potravinách v důsledku přebytečné vody.
Potraviny s tímto potravinářským aditivem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E556– Hlinitokřemičitan vápenatý:
Jedná se o protispékavou látku.
V ČR povolené.
Doporučujeme.
Výroba E556
Hlinitokřemičitan vápenatý se vyrábí z několika přírodních minerálů včetně vápníku.
V jakých potravinách se hlinitokřemičitan vápenatý může vyskytovat?
- sůl
- moučkový cukr
- sušená syrovátka
- sýry
- kypřící prášek
- sypké náhražky mléka a smetany
- sušená zelenina
- koření
- mouka
Je E556 zdravé?
Nejsou známy žádné nežádoucí účinky na lidské zdraví.
Hlinitokřemičitan vápenatý nicméně obsahuje hliník, který je sice přírodní, ale pro lidské tělo je vysoce toxický a způsobuje mnoho nemocí. Bývá například spojován s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou, úbytkem kostní hmoty a přispivá k dalším nemocem včetně žaludečních, střevních a ledvinových problém. V těhotenství také způsobuje problémy s placentou.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V EU je použití hlinitokřemičitanu vápenatého povolené pouze do vybraných potravin. V USA je obecně uznáván jako bezpečná potravinářská přísada.