Křemičitan hlinitý (nebo také kaolin) je jemný, obvykle bílý jíl, vzniklý zvětráváním hlinitých minerálů (např. živce), který se v potravinářství používá jako protispékavá látka, takže zabraňuje tvorbě hrudek v potravinách v důsledku přebytečné vody.
Jedná se o měkký, bělavý prášek bez hrubých částic a bez zápachu.
Potraviny s tímto potravinářským aditivem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E559– Křemičitan hlinitý:
Jedná se o protispékavou látku.
V ČR povolené.
Doporučujeme.
Výroba E559
Křemičitan hlinitý vzniká zvětráváním hlinitých minerálů (např. živce).
Na co se křemičitan hlinitý používá?
E559 se v potravinářství používá jako prostředek proti spékání a nosič aroma.
Jeho hlavní využití je však v kosmetických a farmaceutických přípravcích (konkrétně v antacidech).
Dále se používá v keramice či jako materiál rozptylující světlo v bílých žárovkách.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E559:
- instantní káva
- sušené mléko
- aromata
- sůl
- moučkový cukr
- sušená syrovátka
- sýry
- koření
- sušená zelenina
- bílá rýže
Je E559 zdravé?
Nejsou známy žádné nežádoucí účinky na lidské zdraví.
Hlinitokřemičitan vápenatý nicméně obsahuje hliník, který je sice přírodní, ale pro lidské tělo je vysoce toxický a způsobuje mnoho nemocí. Bývá například spojován s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou, úbytkem kostní hmoty a přispivá k dalším nemocem včetně žaludečních, střevních a ledvinových problém. V těhotenství také způsobuje problémy s placentou.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V EU je použití hlinitokřemičitanu vápenatého povolené pouze do vybraných potravin. V USA je obecně uznáván jako bezpečná potravinářská přísada.