Kde všude se používá křemičitan hlinitý (E559) a co dalšího bychom o něm měli vědět?

Křemičitan hlinitý (nebo také kaolin) je jemný, obvykle bílý jíl, vzniklý zvětráváním hlinitých minerálů (např. živce), který se v potravinářství používá jako protispékavá látka, takže zabraňuje tvorbě hrudek v potravinách v důsledku přebytečné vody.

Jedná se o měkký, bělavý prášek bez hrubých částic a bez zápachu.

Potraviny s tímto potravinářským aditivem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E559– Křemičitan hlinitý:
Jedná se o protispékavou látku.
V ČR povolené.
Doporučujeme.

Výroba E559

Křemičitan hlinitý vzniká zvětráváním hlinitých minerálů (např. živce).

Na co se křemičitan hlinitý používá?

E559 se v potravinářství používá jako prostředek proti spékání a nosič aroma.

Jeho hlavní využití je však v kosmetických a farmaceutických přípravcích (konkrétně v antacidech).

Dále se používá v keramice či jako materiál rozptylující světlo v bílých žárovkách.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E559:

  • instantní káva
  • sušené mléko
  • aromata
  • sůl
  • moučkový cukr
  • sušená syrovátka
  • sýry
  • koření
  • sušená zelenina
  • bílá rýže

Je E559 zdravé?

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky na lidské zdraví.

Hlinitokřemičitan vápenatý nicméně obsahuje hliník, který je sice přírodní, ale pro lidské tělo je vysoce toxický a způsobuje mnoho nemocí. Bývá například spojován s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou, úbytkem kostní hmoty a přispivá k dalším nemocem včetně žaludečních, střevních a ledvinových problém. V těhotenství také způsobuje problémy s placentou.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V EU je použití hlinitokřemičitanu vápenatého povolené pouze do vybraných potravin. V USA je obecně uznáván jako bezpečná potravinářská přísada.

Použité zdroje

Aluminium silicate 559 or E559, www.noshly.com
E559 : Aluminium silicate , www.food-info.net
E559; Silicic Acid, Aluminum Salt, www.1source.com