Glukonolakton je běžně se vyskytující látka, která vzniká v kyselém prostředí v celé řadě potravin přirozenou přeměnou cukrů.
Používá se zejména jako koagulant, kypřicí látka a regulátor kyselosti v sýrech a masných výrobcích.
Má podobu bílého krystalického prášku nebo granulí.
Molekulární vzorec E575 je C6H10O6.
Hlavní důležité body o E575 – glukanonlaktonu:
Je to kypřicí látka a regulátor kyselosti.
Jde o přírodní látku.
Je vhodný pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se glukonolakton používá?
Glukonolakton je multifunkční složka, kterou lze použít jako koagulant v tofu, protože jeho postupné okyselování iniciuje srážení bílkovin, dále jako kvásek v pekárenských výrobcích, regulátor kyselosti s řízeným uvolňováním a urychlovač zrání ve zpracovaném mase a mořských plodech.
V masných a mléčných výrobcích funguje také jako konzervační prostředek, protože snižováním pH brání růstu bakterií, a stabilizátor barvy.
Najdeme ho i v řadě alkoholických i nealkoholických nápojů, kde zabraňuje vzniku zákalů.
- Maso uzeniny Polička Paprikáš, Dunajská klobása, Turistický salám
- Krahulík Čajovka
- Vitana Polévka s játrovými knedlíčky
- Dr.Oetker Lívanečky (instantní směs na přípravu)
- Odkolek Moskevský chléb
- Bonduelle Strouhaný celer
- Billa Clever Energetický nápoj bezový květ a borůvka
Kromě potravinářského průmyslu se s ním setkáme také v kosmetice, například v šamponech, deodorantech, zubních pastách či pleťových vodách.
Je E575 zdravé?
Glukonolakton je obecně považován za bezpečnou látku, jejíž konzumace není spojena s nežádoucími účinky.
Jeho používání bylo schváleno jak Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), tak americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
V případě konzumace většího množství může působit mírně projímavě.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání glukonolaktonu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.