Glukonan sodný se v potravinářství a průmyslu používá hlavně jako multifunkční přísada, která může být použita v mnoha oblastech, běžně se používá pro své vynikající chelatační vlastnosti. Používá se také pro zlepšení chuti v jídle.
Hlavní důležité body o E 576 – glukonan sodný
-Je to antioxidant
–Není přírodní, protože se vyrábí chemickou syntézou
–Je vhodný pro děti
–Není to alergen
–Je veganský i bezlepkový
Výroba E576
Glukonát sodný lze syntetizovat reakcí kyseliny glukonové a hydroxidu sodného.
Vznikne bílý až žlutohnědý prášek nebo granule.
Kde se glukonan sodný (E 576) používá?
Zlepšuje chuť nápojů maskováním pachutí nebo snížením hořkosti/pachuti umělých sladidel, sójových proteinů, minerálů nebo kofeinu.
Jako stabilizátor v masných výrobcích zvýšením schopnosti masa vázat vodu a zlepšením jeho pevnosti při krájení.
A obvykle ho najdeme v produktech pro péči o pleť, jako je krém na obličej, mýdlo a zubní pasta.
Konkrétní potraviny
- Fanta – pomeranč
Je E567 zdravé?
Je zařazen do „skupiny I“ s maximálními úrovněmi použití, což znamená, že pro jeho použití neexistuje žádný konkrétní limit, protože u něj nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Byl schválen jako bezpečný americkým Úřadem pro kontrolu potravin a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.