Glukonan draselný, draselná sůl kyseliny glukonové, je multifunkční složka, kterou lze použít jako regulátor kyselosti a chelatační činidlo v potravinách.
Spolu s citrátem draselným a chloridem draselným se tato složka běžně používá jako výživový doplněk draslíku.
Hlavní důležité body o E 577 – glukonan draselný
Je přírodní
Je vhodný pro děti – používá se v kojenecké výživě
Není to alergen
Je veganský i bezlepkový
Výroba E577
Výrobní proces začíná fermentací glukózy, aby se získala kyselina glukonová, a poté je neutralizována uhličitanem draselným.
Vzniká volně tekoucí bílý až žlutavě bílý prášek nebo granule bez zápachu s mírně slanou chutí.
Kde se glukonan draselný (E 577) používá?
Používá se především k obohacení draslíku v dietních potravinách a slouží k prevenci nedostatku draslíku v těle.
Také může být aplikován jako náhrada sodných solí ke snížení obsahu sodíku tam, kde to není žádoucí, jako je například kojenecká výživa.
Je E577 zdravé?
Draslík hraje v našem těle důležitou roli, protože ho potřebujeme pro udržení nervových vzruchů, stimulaci svalů a další funkce. Glukonát draselný je doplněk draslíku, který je také dobrý pro lidi s cukrovkou a vysokým krevním tlakem.
Snižuje riziko cukrovky – studie z roku 2011 zjistila, že nižší hladiny draslíku mohou souviset s vyšším rizikem cukrovky.
Zabraňuje svalovým křečím – příliš málo draslíku a dalších minerálů, jako je vápník nebo hořčík v naší stravě, může způsobit svalové křeče, jako jsou křeče nohou.
Nízký krevní tlak – doplňování stravy s draslíkem můžou snížit krevní tlak.
Jeho maximální denní příjem není omezen.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Nemá téměř žádné vedlejší účinky a bezpečnost byla schválena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), ale v Austrálii není jeho použití povoleno.