Co je to glukonan vápenatý (E578) a k čemu všemu se používá?

Glukonát vápenatý je vápenatá sůl kyseliny glukonové, kterou lze použít jako minerální doplněk a lék. V potravinářství funguje jako regulátor kyselosti, zpevňující činidlo a sekvestrant.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E578– Glukonan vápenatý:
Jedná se o sekvestrant.
Je bezpečné.
V ČR povolené.
Doporučujeme.

Výroba E578

Glukonan vápenatý se vyrábí z kyseliny glukonové její neutralizací.

Na co se glukonan vápenatý používá?

Používá se jako ztužovač, pufr, sekvestrant, regulátor kyselosti, základ umělých sladidel a jako minerální doplněk v potravinách. Můžeme ho mimo jiné najít také v pastilkách, osvěžovačích dechu a doplňcích stravy.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E578:

  • zpracované a konzervované ovoce
  • žvýkačky
  • pastilky
  • konzervovaná zelenina
  • pekárenské výrobky
  • pudinky
  • mléčné výrobky
  • kondenzované a sušené mléko

Je E578 zdravé?

Doposud nebyly zjištěny žádné negativní účinky na lidský organismus.

Použití v EU vs. USA vs. svět

E578 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU (kromě dětské výživy) a obecně uznáváno jako bezpečná potravinářská látka v USA.

Použité zdroje

E578; Calcium Gluconate, www.1source.com
E578 : Calcium gluconate , www.food-info.net
Calcium gluconate 578 or E578, www.noshly.com