Glukonan železnatý nebo glukonát železa (II) se železem v oxidačním stavu +2 lze použít jako doplněk železa v potravinách, barvivo pro zralé olivy, také pro léčbu anémie z nedostatku železa v medicíně.
Hlavní důležité body o E 579 – glukonan železnatý
-Je to stabilizátor
–Není přírodní, protože se vyrábí chemickou syntézou
–Je vhodný pro děti – je obsažen v kojenecké výživě
–Není to alergen
–Je veganský i bezlepkový
Výroba E579
Může být vyroben reakcí glukonátu vápenatého, kyseliny sírové, uhličitanu sodného a síranu železnatého.
Glukonan železnatý lze také vyrobit přímou reakcí kyseliny glukonové s železným práškem.
Vzniká jemný žluto-šedý nebo světle zelenožlutý prášek nebo granule s mírným zápachem připomínajícím spálený cukr
Kde se glukonanu železnatý (E 579) používá?
Často se používá jako zdroj železa pro obohacování potravin a při léčbě anémie.
Jeho použití v potravinách, zahrnuje doplňky vitamínů a minerálů, také kojeneckou výživu.
Může být také použit jako potravinářské barvivo, příkladem jsou zralé olivy, které po jeho použití získávají černou barvu.
Konkrétní potraviny
- Baresa – olivy
- Billa – tuňáková pomazánka s olivami
- Italliamo – rajčatová omáčka s olivami
Je E579 zdravé?
Je obecně uznáván jako bezpečný, pokud se používá jako doplněk výživy v potravinách bez omezení. Může být také použit v kojenecké výživě.
Je povoleno jej používat pouze v konzervovaném nebo baleném ovoci a zelenině a ovoci a zelenině v octě, oleji nebo slaném nálevu s maximální úrovní pro použití 150 mg/l nebo mg/kg.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Byl schválen jako bezpečný americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) a také Společným výborem expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva (JECFA).