L-glutaman sodný je běžně používaným dochucovadlem.
Již několik desítek let je jeho používání považováno za kontroverzní.
Na obalech potravin ho najdete i jako glutamát sodný nebo pod zkratkou MSG, z anglického monosodium glutamate.
Má podobu bílého krystalického prášku s charakteristickou masovou chutí.
Vyrábí se hydrolytickým štěpením rostlinných bílkovin nebo fermentací bramborového či obilného škrobu nebo z melasy.
Molekulární vzorec E621 je C5H10NO5 Na, jedná se o sodnou sůl kyseliny glutamové, jedné z nejrozšířenějších aminokyselin v přírodě.
Hlavní důležité body o E621 – L-glutamanu sodném:
Je to látka zvýrazňující chuť.
Není to přírodní látka.
Není vhodný pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené.
Kde se L-glutaman sodný používá?
Lidé si obvykle spojují L-glutaman sodný s asijskou kuchyní, kde se často používá.
Není ale typický pouze pro asijské potraviny a pokrmy, najdeme ho i v celé řadě běžných průmyslově zpracovaných potravin ke zvýraznění jejich chutě a vůně.
Vzhledem ke své typické masové chuti se přidává zejména do instantních pokrmů, bujónů, směsí koření, omáček, uzenin a masových výrobků, sýrů a předpřipravených hotových jídel.
Kromě toho ho ale obsahují i nejrůznější slané pochoutky, jako například brambůrky a krekry, kde se používá jako náhrada soli.
- Orient Instantní nudle
- Kmotr Paprikáš, Bratislavská klobása
- Billa Malokarpatský salám
- Pikok Babiččina vepřová paštika, Vepřové párečky, Vídeňský guláš
- Penny market Tavený sýr mix příchutí
- Hamé Májka
- Znojmia Zeleninové lečo
- Toppo Bramborové knedlíky s uzeným masem
- Strážnické brambůrky česnekové
- Koření Podravka
- Sushi ginger (zázvor ve sladkokyselém nálevu)
Kromě potravinářského průmyslu má ale L-glutaman sodný významné využití i ve farmacii, kde je součástí mnoha léků a očkovacích látek, a vlasové kosmetice.
Je E621 zdravé?
Přestože L- glutaman sodný patří mezi často diskutované potravinářské přídatné látky, jeho používání je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
S jeho konzumací bývají spojovány některé nežádoucí účinky, které se souhrnně označují jako syndrom čínských restaurací. Patří mezi ně zejména bolest hlavy, tlak na prsou, zažívací problémy, vyrážka, zvýšení krevního tlaku.
I když jde o schválenou látku, její konzumaci by se měli vyhýbat zejména děti, těhotné ženy a starší lidé.
Další kontroverze způsobuje skutečnost, že suroviny, ze kterých se L-glutaman sodný vyrábí, mohou být geneticky modifikované.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání L-glutaman sodný v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.
V roce 2017 EFSA stanovila maximální denní příjem na 30 mg na 1 kilogram tělesné hmotnosti na den.