Glutaman draselný je draselná sůl kyseliny glutamové, což je neesenciální aminokyselina vázaná na protein, která se běžně vyskytuje v rostlinách, ale i v lidském a zvířecím těle, kde je nezbytná pro zajišťování nejrůznějších funkcí organismu. Jako potravinářská přísada se široce používá jako zvýrazňovač chuti v produktech s masovou nebo pikantní chutí.
Hlavní důležité body o E622– Glutaman draselný:
Může způsobovat alergické reakce.
Není vhodné pro děti.
Je povolené v ČR.
Nedoporučujeme.
Výroba E622
Glutaman draselný se komerčně připravuje z melasy bakteriální fermentací nebo také z rostlinných bílkovin, jako je lepek nebo sójový protein. Průmyslově se vyrábí hydrolytickým štěpením rostlinných bílkovin (sója) nebo fermentací bramborového nebo obilného škrobu nebo z melasy.
Na co se glutaman draselný používá?
Glutaman draselný má specifickou chuť umami a zvýrazňuje mnoho dalších chutí, čímž snižuje množství soli potřebné v produktu.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E622:
- kořenící směsi
- instatní pokrmy
- konzervovaná jídla
- bramborové chipsy
- produkty s nízkým obsahem soli
Je E622 zdravé?
Nízké dávky způsobují excitotoxicitu a neurotoxicitu, které jsou schopné rychle zničit neurony. Je také kontraindikován u osob trpících neurologickými poruchami. Ve vysokých dávkách může způsobit alergické reakce a astma.
Glumatan draselný by také neměl být povolen v potravinách pro kojence a malé děti, protože by mohl poškodit nervový systém.
Těhotné ženy, děti, hypoglykemičtí, starší lidé a lidé se srdečním onemocněním jsou více ohroženi nežádoucími reakcemi.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V potravinářském průmyslu se E620 v EU může používat v omezeném množství v potravinách s výjimkou nealkoholických nápojů a dětské výživy do 3 let. V USA je látka povolena.