Glutaman nebo též glutamát vápenatý se používá především jako dochucovadlo.
Zvyšuje citlivost receptorů umístěných na jazyku a v důsledku toho posiluje chuťové vjemy.
Je přirozenou součástí našeho těla, je vázaný v bílkovinách, nachází se i v některých rostlinách a houbách.
Pro použití v potravinářském průmyslu se vyrábí synteticky fermentací kukuřičného nebo obilného škrobu.
Má podobu bílého krystalického prášku s charakteristickou masovou chutí.
Molekulární vzorec E623 je C10H16CaN2O8.
Hlavní důležité body o E623 – glutamanu vápenatém:
Je to látka zvýrazňující chuť.
Je to přírodní látka, ale vyrábí se převážně synteticky.
Není vhodný pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se této potravinářské přísadě vyhýbat.
Kde se glutaman vápenatý používá?
Svými vlastnostmi i použitím se velmi podobá známějšímu glutamanu sodnému, používá se ale mnohem méně.
Nejčastěji se s ním setkáme jako s náhražkou soli v potravinách s nízkým obsahem sodíku.
Typické je rovněž použití v „krabích“ tyčinkách, kterým dodává lepší chuť. V neposlední řadě bývá součástí rozmanitých instantních výrobků, koření a konzervovaných pokrmů.
Kromě potravinářského průmyslu se glutaman vápenatý používá i ve farmaceutických přípravcích, zejména při léčbě některých nervových a duševních onemocnění a poruch.
Je E623 zdravé?
Stejně jako ostatní glutamany, patří i glutaman vápenatý mezi poněkud kontroverzní a diskutované látky. Nicméně jeho používání je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Mezi některé nežádoucí účinky, které jsou s ním spojovány, patří zejména, bolest hlavy a zažívací problémy.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání glutamanu vápenatého v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.
V roce 2017 EFSA stanovila maximální denní příjem na 30 mg na 1 kilogram tělesné hmotnosti na den.