Glutaman neboli glutamát hořečnatý se používá ke zvýraznění chuti a aroma průmyslově vyráběných potravin.
V přírodě ho nalezneme v lidském těle i některých rostlinách a houbách.
Pro použití v potravinářském průmyslu se vyrábí synteticky fermentací kukuřičného nebo obilného škrobu.
Má podobu bílého krystalického prášku s charakteristickou chutí známou jako umami.
Molekulární vzorec E625 je C₅H7MgNO₄.
Hlavní důležité body o E625 – glutamanu hořečnatého:
Je to látka zvýrazňující chuť.
Je to přírodní látka, ale vyrábí se převážně synteticky.
Není vhodný pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se této přídatné látce vyhýbat.
Kde se glutaman hořečnatý používá?
Stejně jako glutaman sodný, vápenatý či amonný se i glutaman hořečnatý používá zejména jako náhrada soli a ke zvýraznění chuti v rozmanitých směsích koření a konzervovaných či instantních potravinách.
V současné době se možná více než v potravinářství používá ve farmacii při komplexní léčbě některých nervových poruch a psychických onemocnění.
Je E625 zdravé?
Používání glutamanu hořečnatého v potravinovém průmyslu schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Jeho konzumace, zejména v nadměrném množství, může způsobit řadu zdravotních potíží, od bolestí hlavy přes zažívací potíže až po celkovou nevolnost.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání glutamanu hořečnatého v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.
V roce 2017 EFSA stanovila maximální denní příjem na 30 mg na 1 kilogram tělesné hmotnosti na den.