Kyselina guanylová (E626), dochucovadlo, které se vyrábí ze sardinek. Co vše bychom o ní měli vědět?

Kyselina guanylová (nebo také guanosinmonofosfát) je potravinářská látka používaná jako zvýrazňovač chuti.

Jedná se o přírodní kyselinu, která je součástí RNA, jedné z molekul genetického nosiče v buňce. Je tedy součástí všech buněk ve všech živých organismech.

Vyskytuje se ve formě bezbarvých nebo bílých krystalů bez zápachu nebo jako bílý krystalický prášek.

Jelikož se obecně vyrábí z kvasinek, ale částečně také z ryb, nemusí být vždy vhodná pro vegany a vegetariány.

Hlavní důležité body o E626– Kyselina guanylová:
Může způsobovat alergické reakce.
Je povolené v ČR.
Nedoporučujeme.

Výroba E626

Kyselina guanylová se komerčně připravuje z kvasnicového extraktu nebo sardinek.

Na co se kyselina guanylová používá?

Kyselina guanylová sice nemá specifickou chuť umami, ale silně zvýrazňuje mnoho dalších příchutí, čímž snižuje množství soli potřebné v produktu.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E626:

  • kořenící směsi
  • instatní polévky
  • konzervované potraviny
  • masové produkty
  • bramborové chipsy

Je E626 zdravé?

Kyselině guanylové by se měli vyhýbat astmaci. Jelikož jsou guanyláty metabolizovány na puriny, měli by se jim vyhýbat také lidé trpící dnou. Používané koncentrace jsou však obecně tak nízké, že nelze očekávat žádné účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

E626 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU s výjimkou nealkoholických nápojů. V USA a Austrálii je však jeho použití zakázáno.

Použité zdroje

E626; Guanylic Acid, www.1source.com
E626 : Guanylic acid , www.food-info.net
E626 Guanylic Acid, http://www.wotzinurfood.com