Vše co potřebujete vědět o guanylanu vápenatém (E629) na jednom místě!

Guanylan vápenatý je vápenatá sůl kyseliny guanylové, která je součástí buněk ve všech živých organismech. V potravinářství se používá jako zvýrazňovač chuti především u výrobků s nízkým obsahem soli.

Jelikož se obecně vyrábí z kvasinek, ale částečně také z ryb, nemusí být vždy vhodný pro vegany a vegetariány.

Hlavní důležité body o E629– Guanylan vápenatý:
Může způsobovat alergické reakce.
Je povolené v ČR.
Nevhodné pro děti.
Nedoporučujeme.

Výroba E629

Guanylan vápenatý se komerčně připravuje z kvasnicového extraktu nebo sardinek.

Na co se guanylan vápenatý používá?

Guanylan vápenatý sice nemá specifickou chuť umami, ale silně zvýrazňuje mnoho dalších příchutí, čímž snižuje množství soli potřebné v produktu.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E629:

  • kořenící směsi
  • instatní polévky
  • konzervované potraviny
  • masové produkty
  • bramborové chipsy

Je E629 zdravé?

Guanylanu vápenatému by se měli vyhýbat astmaci. Jelikož jsou guanyláty metabolizovány na puriny, měli by se jim vyhýbat také lidé trpící dnou. Používané koncentrace jsou však obecně tak nízké, že nelze očekávat žádné účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

E629 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU s výjimkou nealkoholických nápojů. V USA a Austrálii je však jeho použití zakázáno.

Použité zdroje

E629 : Calcium guanylate , www.food-info.net
Calcium 5’-guanylate 629 or E629, www.noshly.com
E629 Calcium Guanylate, http://www.wotzinurfood.com
E629; Calcium Guanylate, www.1source.com