Kyselina inosinová je v potravinářství široce používaná jako zvýrazňovač chuti s označením E630.
Jedná se o bezbarvé nebo bílé krystaly bez zápachu nebo bílý krystalický prášek.
Jelikož se obecně vyrábí z masa a částečně také z ryb, není vhodná pro vegany a vegetariány.
Hlavní důležité body o E630– Kyselina inosinová:
Může způsobovat alergické reakce.
Může být živočišného původu.
Nevhodné pro děti.
Nedoporučujeme.
Výroba E630
Kyselina inosinová je přírodní kyselina, která se vyskytuje hlavně u zvířat. Komerčně se získává z masa nebo ryb (sardinek). Může být také produkována bakteriální fermentací cukrů.
Na co se kyselina inosinová používá?
Kyselina inosinová sice nemá specifickou chuť umami, ale silně zvýrazňuje mnoho dalších příchutí, čímž snižuje množství soli potřebné v produktu.
Sportovci ji taky užívají ke zvýšení kyslíkové kapacity jejich krve.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E630:
- kořenící směsi
- instatní polévky
- konzervované potraviny
- masové produkty
- bramborové chipsy
Je E630 zdravé?
Kyselině inosinové by se měli vyhýbat astmaci. Jelikož jsou inosináty metabolizovány na puriny, měli by se jim vyhýbat také lidé trpící dnou. Používané koncentrace jsou však obecně tak nízké, že nelze očekávat žádné účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
E630 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU s výjimkou nealkoholických nápojů. V USA je použití této přísady povoleno, v Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.