Inosinan sodný, který se často označuje zkratkou GMP, je poměrně běžně používané dochucovadlo.
Jeho účelem v potravinách je dodat masovou nebo pikantní chuť, běžně kombinuje s dalšími zvýrazňovačem chuti jako je guanulan sodný a glutamát sodný.
Jde o látku, která vzniká v mase zvířat po jejich usmrcení, často se tak získává z masa jatečních zvířat nebo ryb.
Molekulární vzorec E631 je C10H11N4Na2 O8P.
Hlavní důležité body o E631 – inosinanu sodném:
Je to látka zvýrazňující chuť.
Je to přírodní látka.
Není vhodný pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se tomuto potravinovému aditivu vyhýbat
Kde se inosinan sodný používá?
Inosinan sodný se běžně používá v mnoha zpracovaných potravinách v součinnosti s glutamátem sodným k zajištění chuti umami.
Najdeme ho tak například v mnoha druzích koření, instantních polévkách, omáčkách, slaných pochutinách i masných výrobcích.
- Ochucovadlo Podravka
- Vitana Vegeta, Tradiční sójová omáčka, Masox
- Bibi Instantní nudlová polévka
- Lays Smažené bramborové lupínky
- Hamé Mexické kuře
- Dobrota Zeleninová příchuť do jídla
- Slané krekry Tuc
Je E631 zdravé?
Používání inosinanu sodného v potravinářském průmyslu je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), přesto, že některé zdroje upozorňují na jeho problematickou snášenlivost.
Podobně jako guanylan sodný může i inosinan zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči.
Vzhledem k možným nežádoucím reakcím by se mu měli vyhýbat také astmatici.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání inosinanu sodného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA a dalších zemích světa.