Inosinan nebo též inosinát vápenatý je látka, která se používá jako potravinářské dochucovadlo.
Má podobu bílého krystalického prášku bez zápachu, ale s charakteristickou masovou chutí.
Jeho použití se podobá inosinanu sodnému, ale setkáme se s ním mnohem méně.
Přirozeně vzniká v mase zvířat po jejich usmrcení, získává se zejména z masa jatečních zvířat nebo ryb.
Molekulární vzorec E633 je C10H11CaN4O8P.
Hlavní důležité body o E633 – inosinanu vápenatém:
Je to látka zvýrazňující chuť.
Je to přírodní látka.
Není vhodný pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se této potravinářské přídatné látce vyhýbat.
Kde se inosinan vápenatý používá?
Inosinan vápenatý najdeme zejména v průmyslově zpracovaných potravinách, kterým dodává masovou či pikantní chuť.
Používá se tak například ve směsích koření, instantních potravinách, polotovarech, masných výrobcích či slaných pochutinách.
- Vodňanská drůbež
- Kachní paštika
Je E633 zdravé?
Používání inosinanu vápenatého v potravinářském průmyslu je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), přesto, že je poměrně často poukazováno na určité negativní účinky spojené s jeho konzumací.
Podobně jako inosinan sodný totiž zvyšuje koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Měli by se mu proto vyhýbat lidé trpící problémy s ledvinami či dnou.
Jeho konzumace není vhodná ani pro astmatiky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání inosinanu vápenatého v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA a dalších zemích světa.