Ethylmaltol zvládne napodobit chuť a vůni citrusů, jablek i kokosu. Ve výrobcích na našem trhu byste ho ale najít neměli. Proč?

Ethylmaltol je ochucovadlo, které dodává sladkou chuť některým cukrovinkám, pečivu, marmeládám a nápojům. 

Jde o jedno z éček, jehož používání není v EU povoleno, na rozdíl od řady ostatních zemí světa.

Má podobu bílého krystalického prášku.

Komerčně se vyrábí synteticky.

Molekulární vzorec E637 je C7H8O3.

Hlavní důležité body o E637 –  ethylmaltolu:

Je to látka zvýrazňující chuť.
Není to přírodní látka.
Není vhodný pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR není povolené.

Kde se ethylmaltol používá?

Ethylmaltol se získává nahrazením methylové skupiny v molekule maltolu ethylovou skupinou. Obě látky mají podobnou chuť a jsou základními složkami některých komplexních aromat a vůní, které se používají pro přípravu různých ovocných aromat.

Intenzita chutě a vůně ethylmaltolu je v porovnání s maltolem asi třikrát až čtyřikrát silnější.

Maltol má vůni spáleného karamelu s malým ovocným nádechem. Ethylmaltol má výraznější sladkou ovocnou chuť, karamelový nádech je slabší.

To vede k jejich rozdílnému použití. Maltol je vhodný zejména pro výrobky s příchutí čokolády a karamelu, zatímco ethylmaltol se běžně používá jako sladká ovocná příchuť, i když není skutečným sladidlem.

Ethylmaltol tak najdeme zejména v alkoholických i nealkoholických nápojích, ovocných šťávách, mléčných výrobcích, zmrzlinách, cukrovinkách, pekařských výrobcích, konzervovaném ovoci a zelenině.

Může se přidávat i do masných výrobků, zlepšuje barvu a zpomaluje oxidaci tuku v uzeninách. Díky němu může maso v konzervě zrůžovět i bez použití dusitanů.

Je E637 zdravé?

Používání ethylmaltolu v potravinářském průmyslu je schváleno americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Naopak používání v Evropské unii není Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) povoleno, látka tak není v Evropě registrována jako potravinářská přídatná látka.

Při nadměrné konzumaci může ve vyšších koncentracích způsobovat zažívací potíže.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Ethylmaltol je jednou z látek, jejíž používání v potravinářském průmyslu je povoleno v USA, ale nikoli v EU.

Použité zdroje

Ethyl maltol, www.pubchem.ncbi.nlm.nih.gov
Ethyl Maltol Side Effects, www.foodsweeteners.com 16. 07. 2015