Leucin je velmi důležitá aminokyselina pro náš organismus. Je zodpovědná za tvorbu, ochranu a regeneraci svalové hmoty. Naše tělo ji samo nedokáže vyrobit, proto musí být přijímána v potravě. Leucin ztrácí na účinnosti v procesu stárnutí, což zapříčiňuje ubývání svalové hmoty u starších lidí. Dle amerických vědců leucin stimuluje metabolismus, který spaluje přebytečné tuky a dál je přeměňuje na svaly.
Hlavní důležité body o E641 – leucinu:
Je to přírodní látka
Použití v ČR je povolené
Je vhodný pro děti
Není to alergen
Výroba E641
Leucin se vyrábí přírodními i umělými procesy.
- Fermentací
- Chemickou syntézou
- Extrakcí keratinu hydrolýzou
Leucin najdeme především v potravinách bohatých na proteiny, jako je maso, vejce, mléčné výrobky, ale i třeba spirulina.
Na co se používá leucin?
Leucin se používá nejen v potravinářském a farmaceutickém průmyslu, ale i v kosmetice.
- V potravinářství pro zvýraznění chutí a vůní (dochucovadlo) a jako přídatná látka k aspartamu (umělému sladidlu)
- Při rekonvalescenci, neboť napomáhá obnovit svalové, ale i kostní tkáně
- Pomáhá snižovat vysokou hladinu cukrů v krvi, takže může úspěšně léčit cukrovku 2. typu
- Je hojně využíván sportovci, neboť podporuje nárůst svalové hmoty
Je leucin zdravý?
Leucin je považován za zdraví prospěšný.
Leucin nemůže být užíván samostatně, neboť je jeho metabolismus úzce propojen s jinými aminokyselinami isoleucinem a valinem. Samostatná dávka leucinu snižuje množství těchto látek v plazmě. Doporučuje se tedy podávat v kombinaci leucin – isoleucin – valin.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V Evropské unii, Spojených státech i dalších zemích je použití E641 povolené.