Lysin hydrochlorid (E642), látka v ČR zakázaná. Co bychom o něm měli vědět?

Lysin hydrocholorid je esenciální aminokyselina a v potravinářství je široce používan jako zvýrazňovač chuti s označením E632.

Lidské tělo si lysin neumí vyrobit, proto je nutné jej přijímat ve stravě. Mezi zdroje patří maso, ryby, mléčné výrobky a vejce.

Hlavní důležité body o E642– Lysin hydrochlorid:
Jedná se o antioxidant.
Může být živočišného původu.
Není povolené v ČR.
Doporučujeme.

Výroba E642

Lysin hydrochlorid se vyrábí z mléčné bílkoviny kaseinu nebo z krve.

Na co se lysin hydrochlorid používá?

V potravinářství zvýrazňuje aroma a funguje jako antioxidant, který zesiluje účinnost ostatních antioxidantů.

Bývá také složkou potravinových doplňků, kde se podílí na tvorbě kolagenu a obnově tkání, udržuje zdraví srdečního svalu a dodává energii.

Je E642 zdravé?

Nejsou známy žádné vedlejší účinky lysinu hydrochloridu ve stravě.

Použití v EU vs. USA vs. svět

E642 není schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU. V USA je použití této přísady povoleno.

Použité zdroje

Food additives: harmful and useful, classification, their effect on the body. Food additives and their impact on human health, www.stale.ru 11. 09. 2019
Lysine - Uses, Side Effects, and More, www.webmd.com