Chlor je plyn, který se na Zemi přirozeně vyskytuje ve formě různých sloučenin, například jako chlorid sodný neboli kuchyňská sůl.
Je unikátní svými dezinfekčními vlastnostmi, ničí široké spektrum choroboplodných zárodků, čehož se využívá v celé řadě oblastí.
Bohužel je rovněž toxický.
V EU není jeho používání v potravinářském průmyslu povoleno, naopak v USA se používá běžně jako konzervant.
Průmyslově používaný chlor často vzniká jako vedlejší produkt výroby hydroxidu sodného či draselného.
Jde o světlezelený plyn.
Molekulární vzorec E925 je Cl.
Hlavní důležité body o E925 – chloru:
Je to konzervant.
Je to přírodní látka, ale vyrábí se především synteticky.
Není vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR není povolené.
Kde se chlor používá?
Dezinfekční vlastnosti chloru se využívají především při úpravě pitné vody a údržbě bazénů. Chlor ničí většinu případných patogenů, které se v nich mohou vyskytovat.
Těchto schopností chloru se využívá též při výrobě rozmanitých čisticích prostředků, které používáme k dezinfikování povrchů v kuchyni či koupelně, a bělidel.
V potravinářském průmyslu se chlor používá k bělení mouky či skořápek ořechů. Kromě toho prodlužuje trvanlivost čerstvého ovoce a zeleniny.
V neposlední řadě se tento prvek používá i ve farmaceutickém průmyslu či výrobě plastů, barev a rozpouštědel.
Je E925 zdravé?
Používání chloru v potravinářském průmyslu je schváleno americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Naopak používání v Evropské unii nebylo Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) povoleno, látka v Evropě není registrována jako potravinářská přídatná látka.
Chlor je dráždivý a toxický zejména pro plíce a pokožku a s jeho dlouhodobou konzumací jsou spojovány nežádoucí účinky, včetně těch rakovinotvorných.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Chlor je jednou z látek, jejíž používání v potravinářském průmyslu je povoleno v USA, ale nikoli v EU. V EU je jeho používání povoleno pouze při čištění pitné vody.