Oxid chloričitý se používá k různým antimikrobiálním účelům, včetně dezinfekce pitné vody.
Obvykle se vyrábí z chlorečnanu sodného nebo chloritanu sodného.
Vzhledem k tomu, že jeho součástí je chlor, je rovněž toxický, i když méně.
V EU proto není jeho používání v potravinářském průmyslu povoleno, naopak v USA se využívá jako konzervant.
Má formu žlutého až oranžového plynu.
Molekulární vzorec E926 je ClO2.
Hlavní důležité body o E926 – oxidu chloričitém:
Je to konzervant.
Není to přírodní látka.
Není vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR není povolené.
Kde se oxid chloričitý používá?
Po přidání do pitné vody pomáhá oxid chloričitý ničit bakterie, viry a některé druhy parazitů, které mohou způsobit rozmanitá onemocnění i nepříjemnou chuť či zápach.
Toho se využívá i v potravinovém průmyslu, přidává se do vody, ve které se omývá ovoce a zelenina, i do vody, kterou se čistí stroje na jejich zpracování.
Tento plyn se používá též při zpracování drůbeže a v obalových materiálech na potraviny.
V neposlední řadě jde o bělicí činidlo, které s používá k bělení mouky a skořápek ořechů.
Kromě potravinářského průmyslu se oxid chloričitý používá též k bělení papíru a ve farmaceutickém průmyslu. Najdeme ho i některých výrobcích osobní hygieny, například v ústních vodách určených k eliminaci zápachu z úst.
Je E926 zdravé?
Používání oxidu chloričitého v potravinářském průmyslu je schváleno americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Naopak v Evropské unii nebylo Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) jeho používání povoleno, tento plyn proto v Evropě není registrován jako potravinářská přídatná látka.
Nežádoucí účinku oxidu chloričitého se podobají negativním účinkům chloru, ale jsou méně intenzivní.
Jeho požití, inhalace či styk s pokožkou může způsobit podráždění kašel, sípání, prokázány byly i možné karcinogenní účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Oxid chloričitý je jednou z látek, jejíž používání v potravinářském průmyslu je povoleno v USA, ale nikoli v EU.