Thaumatin (E957): přírodní sladidlo 2000x sladší než cukr! Je jeho konzumace bezpečná?

Thaumatin se používá jako přírodní sladidlo a modifikátor chuti v potravinách a nápojích. Může být až 2000x sladší než cukr, i když přináší trochu jinou a pomaleji se rozvíjející chuť. Stabilita E957 při vysokých teplotách umožňuje jeho použití ve vařených potravinách.

Hlavní důležité body o E957 – Thaumatinu:
·         Jeho užívání je bezpečné
·         Je přírodní
·         Jedná se o sladidlo

Výroba E957

Thaumatin je protein, který se získává vodní extrakcí z tropického ovoce Thaumococcus danielli ze západní Afriky.

V jakých potravinách můžeme thaumatin najít?

  • chléb
  • ovoce
  • víno
  • omáčky
  • majonézy
  • mléčné výrobky
  • citrusy
  • jogurty
  • zmrzliny

Je přísada E957 zdravá?    

Thaumatin může ve vzácných případech působit jako alergen na dýchací systém, ale je obecně uznáván jako bezpečné sladidlo pro použití v potravinářských výrobcích. Konzumace velkého množství může však mít projímavé účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Thaumatin je jako důležitá potravinářská přísada schválena pro použití v mnoha zemích po celém světě, včetně Evropské unie, USA, Austrálie a Nového Zélandu.

Použité zdroje

E957 , www.ivyroses.com