Thaumatin se používá jako přírodní sladidlo a modifikátor chuti v potravinách a nápojích. Může být až 2000x sladší než cukr, i když přináší trochu jinou a pomaleji se rozvíjející chuť. Stabilita E957 při vysokých teplotách umožňuje jeho použití ve vařených potravinách.
Hlavní důležité body o E957 – Thaumatinu:
· Jeho užívání je bezpečné
· Je přírodní
· Jedná se o sladidlo
Výroba E957
Thaumatin je protein, který se získává vodní extrakcí z tropického ovoce Thaumococcus danielli ze západní Afriky.
V jakých potravinách můžeme thaumatin najít?
- chléb
- ovoce
- víno
- omáčky
- majonézy
- mléčné výrobky
- citrusy
- jogurty
- zmrzliny
Je přísada E957 zdravá?
Thaumatin může ve vzácných případech působit jako alergen na dýchací systém, ale je obecně uznáván jako bezpečné sladidlo pro použití v potravinářských výrobcích. Konzumace velkého množství může však mít projímavé účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Thaumatin je jako důležitá potravinářská přísada schválena pro použití v mnoha zemích po celém světě, včetně Evropské unie, USA, Austrálie a Nového Zélandu.