Glycyrrhizin neboli kyselina glycyrrhizová je hlavní, sladce chutnající složkou kořene Glycyrrhiza glabra (lékořice).
Slouží jako sladidlo a zvýrazňovač chuti. Potravinám dodává sladkou chuť za méně kalorií než cukr.
Hlavní důležité body o E958 – glycyrrhizin:
Přírodního původu.
Bez vedlejších účinků.
Zakázán v EU.
Povolen v USA.
Výroba E958
Glycyrrhizin se vyrábí ze sušených kořenů lékořice.
Kde se glycyrrhizin používá?
Naleznete ho v potravinách jako jsou:
- bonbóny (lékořicové)
- omáčky (Salsa)
- sušenky
- čaje
Je E352 zdravé?
U této přídavné látky nebyly prokázány žádné vedlejší účinky. Mohou ji konzumovat vegetariáni i vegani.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Tato přídavná látka je zakázána v Evropské unii, Austrálii a na Novém Zélandu. V USA je její používání povoleno.
Použité zdroje
E958 - Glycyrrhizin, www.world.openfoodfacts.org
Glycyrrhizin 958, www.noshly.com