Maltitol je cukerný alkohol, který se používá především jako náhražka cukru v potravinách se sníženým obsahem cukru nebo kalorií.
Je podobně sladký jako běžný cukr, ale méně kalorický.
Vyrábí se hydrogenací maltózy, cukru získávaného zejména z kukuřičného či bramborového škrobu.
Vyskytuje se ve dvou různých podobách jako krystalický prášek nebo sirup.
Molekulární vzorec E965 je C12H24 O11.
Hlavní důležité body o E965 – maltitolu:
Je to sladidlo, emulgátor a stabilizátor.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se maltitol používá?
Maltitol se často používá jako sladidlo ve speciálních potravinách pro diabetiky nebo v potravinách s nízkým obsahem kalorií.
Díky vysoké sladivosti oproti jiným cukerným alkoholům a chuťovým vlastnostem blízkým sacharóze může přímo nahradit sacharózu v různých potravinách bez cukru.
Běžně lze maltitol nalézt především v cukrovinkách, jako jsou sušenky, bonbony či čokoláda, pekařských a mléčných výrobcích, například v jogurtech či zmrzlině.
- Proteinella Čokoládová pomazánka
- Žvýkačky Orbit, Winterfresh, Mentos
- Orion Mléčná čokoláda
- Bebe Dobré ráno
- Zajíc Sójový nápoj, rýžový nápoj, pohankový nápoj
- Pilos tyčinka Protein
Je E965 zdravé?
Použití maltitolu jako potravinářské přídatné látky je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Maltitol má stejné přínosy jako ostatní cukerné alkoholy:
- nízký glykemický index – jde o sladidlo je vhodné pro diabetiky, hladina inzulinové reakce po jeho konzumaci je ve srovnání se sacharózou nižší. Velká část přijatého maltitolu je fermentována ve střevě a pouze malá část je hydrolyzována na sorbitol a glukózu, což vede k určité glykemické reakci.
- nízký obsah kalorií – 1 gram maltitolu obsahuje přibližně 2,1 kalorií, což je poloviční množství než běžný cukr.
- šetrný k zubům – jedná se o nekariogenní sacharid, který není metabolizován mikroorganismy v dutině ústní, které by jej přeměnily na kyselinu podporující vznik zubního kazu.
Při nadměrné konzumaci může způsobit střevní potíže, včetně plynatosti, nadýmání a průjmu.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání maltitolu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii a dalších zemích světa.