Toto potravinářské aditivum můžete najít též pod označením CI Potravinářská modř V.
Jde o umělé barvivo sytě modré barvy, které se vyrábí se syntézou z uhelného dehtu.
Najdeme ho v mnoha volně prodejných potravinách, především cukrovinkách.
Molekulární vzorec E131 je C27H31N2NaO6S2.
Hlavní důležité body o E131 – patentní modř V:
Je to barvivo.
Není to přírodní látka.
Není vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se tomuto éčku vyhýbat.
Kde se patentní modř V používá?
Pokud jde o potraviny, nejčastěji se používá k barvení rozmanitých sladkostí, jako jsou bonbony, žvýkačky, kandované ovoce. Kromě toho se jí dále barví též sirupy, polevy a alkoholické i nealkoholické nápoje.
- Bonbony Haribo rainbow, Miami a Brazil
- Žvýkačky Jet gum mentol strong
- Bony Sirup s příchutí lesní směsi
- Boneco Ochucená majonéza á la wasabi
Mimo potravinářského průmyslu se s ní v omezené míře setkáme také v lékařství, slouží jako diagnostická barva při analýze lymfatických uzlin.
Je E131 zdravé?
Z hlediska bezpečnosti je E131 považováno za relativně bezpečné, i když údajů o jeho dlouhodobém vlivu na lidské zdraví je stále k dispozici poměrně málo.
Používání patentní modři V může u citlivých osob vést ke gastrointestinálním poruchám a alergickým reakcím v podobě vyrážky. Hlášeny byly též případy snížení krevního tlaku, potíže s dýcháním a třes.
V neposlední řadě by toto barvivo neměly konzumovat osoby alergické na aspirin.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání patentní modři V k barvení potravin je v současné době povoleno v zemích EU, tedy i v České republice, naopak je zakázáno ve Spojených státech amerických nebo v Austrálii.
Čím patentní modř V nahradit?
Bylo učiněno mnoho pokusů najít podobně modře zbarvené přírodní barvivo, nicméně bohužel bez úspěchu. Většina přírodních modrých barviv je buď nestabilní, modrá pouze v alkalických podmínkách, nebo toxická.