Anthokyany jsou přírodní barviva červené, modré či fialové barvy.
Najdeme je v květech, listech, kořenech a plodech mnoha rostlin, například v tmavě zbarveném ovoci či zelenině, jako jsou borůvky, ostružiny, maliny, rybíz, třešně, červené zelí, lilek či fialové brambory.
Barva barviva je do značné míry ovlivněna prostředím, červená barva je typická pro kyselé prostředí, modrá pro zásadité a fialová pro neutrální.
V potravinářství se jimi barví například džusy, marmelády či jogurty.
Hlavní důležité body o E163 – anthokyany:
Je to barvivo.
Jde o přírodní látku.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povoleno.
Kde se anthokyany používají?
Anthokyany jsou velmi často používaným potravinářským barvivem zejména kyselých potravin a nápojů tmavě červené barvy, jako jsou červená vína, džusy či sirupy. Najdeme ho ale též ve sladkostech, zavařeninách, zmrzlinách, jogurtech a dalších mléčných výrobcích.
- Karáskova limonáda švestka se skořicí, levandule a bezinka
- Kunín Selský jogurt lesní ovoce, smetanový jogurt borůvka a malina
- Bonbony Skittles, Bony fruit
- Actimel jahoda
- Žvýkačky Jet gum černý rybíz
Toto barvivo se často získává jako extrakt při lisování ovocných šťáv nebo ze slupek hroznů či bezinek. Následně je extrakt vysušen a používán v potravinářském průmyslu.
Je E163 zdravé?
Používání anthokyanů je považováno za bezpečné, nejsou s ním spojovány žádné negativní vedlejší účinky.
Některé studie naznačují, že přírodní antokyany mají velmi dobré antioxidační vlastnosti a pomáhají v našem organismu ničit potenciálně nebezpečné volné radikály. U potravin s obsahem E163 ale tyto účinky prokázány nebyly.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Využívání anthokyanů v potravinářském průmyslu je povoleno v EU i USA, výjimkou je dětská výživa.