Co mají společného žvýkačky a instantní polévky? Antioxidační a konzervační látku butylhydroxyanisol (E320)

Butylhydroxyanisol, známý také jako BHA, je syntetický antioxidant, který zabraňuje žluknutí potravin obsahujících jedlé oleje a tuky.

Kromě toho působí i proti některým bakteriím a plísním. 

Vyrábí se z vedlejších produktů vznikajících při zpracování ropy.

Molekulární vzorec E320 je C11H16O2.

Hlavní důležité body o E320 – butylhydroxyanisolu:

Je to antioxidant.
Není to přírodní látka.
Není vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se této přídatné potravinářské látce vyhýbat.

Kde se butylhydroxyanisol používá?

Butylhydroxyanisol najdeme v rozmanitých rostlinných olejích a tucích rostlinného i živočišného původu, jako jsou margaríny, máslo, sádlo.

Obsahují ho ale též mnohé dehydrované potraviny, například polévky či omáčky, dále také žvýkačky, zmrzlina, majonéza nebo cereálie.

  • Billa Clever Sirup s příchutí citronu
  • Dr.Oetker Vanilkové aroma, Mandlové aroma
  • Žvýkačky Orbit, Winterfresh, Airways, Hubba Bubba
  • Tiha Skleněné nudle Good S
  • YumYum Instantní nudlová polévka s kuřecí příchutí

Může být obsažen nejen v potravinách samotných, ale rovněž v obalech, ze kterých do nich následně může pronikat.

Je E320 zdravé?

Použití BHA v potravinářském průmyslu bylo schváleno americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) i Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).

Ve srovnání s terciární butylhydrochinem či butylhydroxytoluenem je ale jeho používání více kontroverzní, například Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) ho považuje za látku „pravděpodobně karcinogenní“.

U citlivých jedinců může konzumace BHA způsobovat nežádoucí reakce, zejména v podobě kopřivky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání BHA v potravinářském průmyslu je povoleno v EU i USA.

Použité zdroje

Butilidrossianisolo (BHA), www.foodinprogress.com 30. 05. 2015
ATTENZIONE!Le chewing gum contengono butilidrossianisolo,un additivo nocivo, Gaglione Danilo, www.jedanews.com 07. 10. 2014