Přístroj na výrobu domácího jogurtu je šikovná věcička.
Ušetří vám spousta energie, zejména pokud milujete poctivé jogurty, a zároveň je potřebujete ve větším množství.
Výroba domácích produktů v sobě také ukrývá nemalé úspory vaší peněžence.
Pojďme se spolu podívat na recenzi 3 nejoblíbenějších jogurtovačů, do kterých se oplatí investovat.
Jaké jsou nejlepší jogurtovače podle recenzí a zkušeností uživatelů?
Ariete Yogurella 621 – náš vítěz, jedna velká nádoba na až 1 litr jogurtu
Steba JM 2 Jogurtovač – 12 skleniček, až 2,4 litru jogurtu, kniha s recepty
Clatronic JM 3344 Jogurtovač – 7 skleniček, až 1,1 litru jogurtu, nízká spotřeba energie
Jaké výrobníky jogurtu vybrat dle našeho srovnání?
Recenze Ariete Yogurella 621
Provedli jsme test jogurtovače Ariete 621, který nabízí naprosto jednoduchý způsob, jak si udělat domácí jogurt, dokonce i řeckého typu, pro celou rodinu.
Za 12 hodin si můžete pochutnávat na výborném a kvalitním jogurtu, který si připravíte z vlastních ingrediencí.
Jeho předností je, oproti jiným z testu jogurtovačů, jediná nádoba, kde přidáte všechny ingredience a můžete se těšit na výsledek. Nemusíte tak vymývat množství skleniček a bát se, že je omylem přivedete ke zmaru.
Jogurt si můžete ponechat v misce, přikrýt víkem a dáte chladit do ledničky. Nádoba je také celkem prostorná, uděláte tak najednou až 1 litr jogurtu.
Jelikož nemá žádná tlačítka, kterými si regulujete jeho chod, je naprosto jednoduchý na obsluhu. Musíme také zmínit jeho jednoduchou údržbu. Nádobu po skončení můžete umýt v myčce nádobí. Pokud také máte malou kuchyň, může také potěšit jeho kompaktní řešení.
Technické parametry | |
Výrobce: | Ariete |
Objem: | 1 litr |
Příkon: | 20 W |
Časovač: | ne |
Čas fermentace: | 12 hod. (použitím čerstvé várky 8-10 hod.) |
Termostat: | ne |
Sklenice: | ne |
Výhody | Nevýhody |
nemusíte se patlat se skleničkami | horší návod v češtině |
skladný | chybí časovač |
snadno se ovládá | chybí termostat |
skvělý poměr ceny a kvality | |
vyrábí i řecký jogurt | |
snadná údržba |
Recenze Steba JM 2 Jogurtovač
Máme také skvělé zkušenosti s elektrickým jogurtovačem Steba, s nímž si vykouzlíte domácí jogurt jedna báseň. Pokud preferujete variantu se skleničkami, je naprosto ideální. V příslušenství je 12 sklenic s víčky o objemu 200 ml.
Na jeden ráz si tak můžete udělat až 2,4 litry jogurtu. Naprosto ideální na svačinky, nic nemusíte přesouvat nebo přelévat. Jeho předností je časovač, který vám pomůže vybrat požadovanou konzistenci jogurtu.
S příkonem 21 W si také lámat hlavu nemusíte, nežere to skoro nic. Naprosto jednoduchá obsluha je navíc zpříjemněna knihou s recepty, která je součástí balení.
Menší nevýhodou je chybějící termostat, tudíž je někdy čas výroby při plném množství prodloužit. V recenzi jogurtovače Steba je také výtka, že nemá dostatečné podsvícení displeje.
Technické parametry | |
Výrobce: | Steba |
Objem: | 2,4 litru |
Příkon: | 21 W |
Časovač: | ano |
Čas fermentace: | zhruba 8 hod. |
Termostat: | ne |
Sklenice: | ano |
Počet sklenic: | 12 ks |
Výhody | Nevýhody |
elegantní design | chybí termostat |
kompaktní rozměry | nedostatečné podsvícení displeje |
nízký příkon | návod v češtině není příliš srozumitelný |
skleničky | |
dokáže vyrobit velké množství jogurtu najednou |
Recenze Clatronic JM 3344 Jogurtovač
Mezi levné jogurtovače patří i Clatronic JM 3344, který dokáže vytvořit až 1,1 litru jogurtu. Je naprosto dostačující pro větší rodinu, neboť každý den můžete mít čerstvých 7 sklenic domácího a poctivého jogurtu.
Skleničky jsou skleněné, mají průhledná víčka a objem 160 ml. Pochlubit se může velice nízkým příkonem, tj. 14 W, což neodpovídá mnohdy ani spotřebě klasické žárovky.
Nemá sice časovač ani termostat, ale vzhledem k jeho příznivé ceně musíme přimhouřit oči. Takovou jednoduchost díky tomu poznáme i v ovládání. Disponuje pouze jediným přepínačem na vypnutí a zapnutí.
Technické parametry | |
Výrobce: | Clatronic |
Objem: | 1,1 litru |
Příkon: | 14 W |
Časovač: | ne |
Čas fermentace: | zhruba 8 hod. |
Termostat: | ne |
Sklenice: | ano |
Počet sklenic: | 7 ks |
Výhody | Nevýhody |
jednoduchá obsluha | chybí časovač |
nízká cena | chybí termostat |
sklenice | |
nízká spotřeba el. energie |
Pomohla vám naše recenze jogurtovačů? Doufáme, že ano. Teď už znáte ty nejlepší na trhu a můžete se rozhodnout pro výběr toho nejlepšího. Níže naleznete odpovědi na nejčastější dotazy.
Porovnání důležitých parametrů jogurtovačů
Konečné srovnání parametrů všech výrobníků jogurtu máme znázorněno v následující tabulce:
Ariete Yogurella 621 | Steba JM 2 Jogurtovač | Clatronic JM 3344 Jogurtovač | |
Výrobce | Ariete | Steba | Clatronic |
Objem | 1 l | 2,4 l | 1,1 l |
Příkon | 20 W | 21 W | 14 W |
Časovač | ne | ano | ne |
Čas fermentace | 12 hod. (použitím čerstvé várky 8-10 hod.) | zhruba 8 hodin | zhruba 8 hodin |
Termostat | ne | ne | ne |
Sklenice | ne | ano | ano |
Počet sklenic | 0 ks (1 velká nádoba) | 12 ks | 7 ks |
Cena od | 559 Kč | 1210 Kč | 539 Kč |
Jak si vybrat jogurtovač?
Jaký výrobník jogurtu si vybrat?
Které parametry jsou při výběru jogurtovače nezbytné?
Cena
Zaměřit bychom se neměli pouze na cenu, i když i jogurtovače v několika set korunách jsou parádní a dostačující. Důležitým milníkem měl být objem jogurtovače, protože bude zajišťovat množství jogurty přesně podle vašich požadavků.
Objem
Pro menší rodinku o třech osobách stačí nějaký litr, při větším počtu osob bychom doporučili objem větší. Vše se samozřejmě také odvíjí od vaši denní spotřeby.
Termostat
Přestože jsme v recenzi neuvedli jogurtovač s termostatem, zajišťuje určitý komfort. Je výhodný v tom, že dokáže rozpoznat aktuální požadavky na teplotu, což zajistí vždy přesný výsledek v určitém čase.
I tak se bez termostatu obejdeme, sice se může stát, že při plném objemu jogurtů budeme muset nechat chvilku dohřát. Projeví se to naopak na nízké ceně a přístroj si s tím také nějak poradí.
Časovač
Dále bychom se mohli poohlédnout po tom, zda obsahuje časovač, který také zajišťuje jistý komfort v tom, že nemusíte hlídat, jak dlouho už se vám jogurt kvasí.
Vyplatí se opravdu kupovat elektrické jogurtovače?
Když si přepočteme, kolik nás vyjde nákup v obchodě za naše oblíbené mléčné výrobky, možná budeme nemile překvapeni. Ať už se jedná o obyčejný bílý jogurt nebo nějaký dochucený výrobek, nemusíme být také nadšení jeho složením.
Domácím jogurtovačem docílíte přesně toho, co očekáváte. Můžete si vytvořit vlastní domácí produkt podle svých chutí. Navíc si budete naprosto jisti, jaké složení má. Nemusíte tak konzumovat nadbytečné cukry nebo v potravinářství oblíbené glukózo-fruktózové sirupy.
Vzhledem k tomu, že se cena jogurtovačů pohybuje velmi nízko, investice se vrátí velmi rychle. Další nemalou výhodou je také bezobalový způsob, který potěší zejména ty, kteří pečují o naše životní prostředí.
Výhodou je také flexibilita, kterou výrobník jogurtů poskytuje, neboť nemusíte nikam do obchodu, stačí mít doma mléko a mlékárenskou kulturu nebo trochu bílého jogurtu (třeba z předchozí várky). V podveřer si jej připravíte a ráno máte snídani snů ve vámi požadovaném množství.
Parádní je také to, že si můžete svůj finální výrobek dochutit podle vlastní fantazie a gusta. Jestli jste už někdy zkoušeli domácí jogurty bez elektrického jogurtovače, možná se vám nepovedl podle vašich představ.
Hlavním trnem v celém procesu bývá vychytání optimální teploty při přidání jogurtové kultury, a dále pak udržení té správné teploty pro zrání.
Velkým plusem je, že se právě o tuto část v tomto případě nemusíte starat. Jogurtovač to zvládne za vás, a to ještě za minimálních ztrát elektrické energie.
Výhody | Nevýhody |
jogurt za zlomek ceny | počáteční investice |
poctivé ingredience | další spotřebič v domácnosti |
minimalizace obalů | |
nízká cena pořízení | |
nízká spotřeba el. energie |
Víte, jak funguje výroba jogurtu v jogurtovači?
Na elektrickém jogurtovači není nic zvláštního a může mu klidně náležet i naprostá jednoduchost. K tomu, aby slušně fungoval postačí jediný přepínač.
Jeho úkolem je nádobu nebo sklenice s mlékem zahřívat na požadovanou teplotu, kterou docílí k předpokládanému výsledku. Do nádob se nalije mléko smíchané s jogurtem s kulturou nebo živou mlékárenskou kulturou.
Z první várky už můžete udělat várku další. Takový proces však nejde dělat do nekonečna, protože se schopnost fermentace oslabuje. Obecně je mnohem lepší používat mlékárenské kultury, na 1 litr mléka vyjde za zhruba 0,66 Kč.
Celý proces vlastně probíhá kysáním mléka, které je možné díky fermentačním bakteriím. Doba trvání je v průměru 4-12 hodin při teplotě cca 40 °C. Během této doby se změní mléčný cukr (laktóza) na kyselinu mléčnou.
A jaké mléko je nejlepší na výrobu těchto kysaných mléčných výrobků využít? Nejlépe běžné krabicové mléko, třeba polotučné, ošetřené UHT. Není jej tak nutné předem zahřívat na teplotu 90 °C, abychom zabili nepříznivé bakterie.
Inspirujte se u nás a připravte si recepty na nejlepší domácí jogurt v jogurtovači, v hrnci nebo v troubě!
Nejprodávanější výrobníky domácího jogurtu podle Heureky
Oblíbené značky jogurtovačů
Skvělé domácí spotřebiče italské firmy zaujmou každého. Jogurtovače Ariete vás nezklamou. | Německá společnost s dlouholetou tradicí vám nabídne také kvalitní jogurtovače Steba. | Jogurtovače Clatronic a další kuchyňské spotřebiče jsou zárukou spokojenosti. |