Toto jsou ty nejlepší recepty na empanadas, které kdy ochutnáte!
Jedním kousnutím se přenesete do barevného Španělska nebo Buenos Aires.
Ochutnejte, jak slané varianty, tak jednu sladkou.
Naše recepty
Co jsou empanady a kde se tu vzaly?
Původ empanády není zcela jasný, ale nejpravděpodobnější se zdá, že se poprvé objevily v Argentině v kuchyních přistěhovalců ze severního Španělska.
Jakmile byla empanada v Jižní Americe, pekly se nebo smažily naplněné čímkoli, co bylo v té době v regionu dostupné.
V Buenos Aires se empanadas obvykle plní mletým nebo mletým hovězím masem, šunkou a sýrem, kuřecím masem nebo mangoldem, často připravovaným s omáčkou podobnou bešamelu zvanou salsa blanca.
Tam také pravděpodobně uvidíte větší rozmanitost tvarů, protože empanády jsou tvořeny tak, aby svým tvarem daly milovníkům empanad najevo, jaký druh náplně mají uvnitř. Je to jakýsi kulinářský kód.
Jakmile opustíte hlavní město, konkurence empanady začne být nelítostná. Každá provincie tvrdí, že má vynikající náplň a nejbohatší, nejjemnější těsto.
Provincie Tucumán se tak pyšní svými empanadami, že se zde každoročně pořádá národní festival Empanada, kde je tradiční náplní mondongo, tedy dršťky nebo kravský žaludek.
Provincie Entre Rios na sever od Buenos Aires má empanadu, která je plněná rýží namočenou v mléce.
Nahoře na dalekém severu Argentiny, v Jujuy, najdete empanády plněné kozím nebo lamím masem.
V bujné centrální provincii Cordoba je dělají sladko-slané, často obsahují cukr, hovězí maso, rozinky, brambory a olivy.
Argentinci jsou na své empanády nesmírně hrdí, a proto budou chtít, abyste zažili tu nejlepší možnou empanádu – nechte, aby vás sami navedli k té nejlepší.