Esterházy skrývá hned dva pokrmy.
Omáčka je vhodná k červenému masu.
Řezy jsou vynikajícím dezertem pro slavnostní příležitost.
Příprava obou pokrmů není složitá.
Podívejme se, jak na výrobu obojího!
K jakému masu podávat omáčku Esterházy?
Omáčka Esterházy se klasicky podává v T-bone steakům. Steaky všeho druhu jsou skvělou možností, jak využít tuto omáčku. Červené maso vyžaduje omáčky k podávání. Tuto připravíte velmi jednoduše a doplní chuť masa díky žampionům a worcesterové omáčce.
Podávat ji můžete také k pečeni ze svíčkové. V každém případě bude chutnat skvěle a dodá masu jedinečnou chuť. Jestli máte rádi houby, měli byste ji vyzkoušet.
Další možností je podávání omáčky ke grilovaným roštěnkám. Jde o nejčastější použití omáčky Esterházy.
Hovězí maso je rozhodně první volbou pro většinu kuchařů. Omáčka Esterházy se ale skvěle hodí také k pečenému vepřovému masu.
Jak připravit omáčku Esterházy?
Ingredience
- 100 g hub (žampiony)
- 1 ks šalotky (jarní cibulky)
- 2 polévkové lžíce másla
- 1 čajová lžička papriky
- ½ čajové lžičky soli
- 1 šálek zakysané smetany
- 1 čajová lžička worcesterové omáčky
Pracovní postup
- Houby nakrájejte na kostičky. Zvoli můžete jakékoli houby, ale žampiony budou fungovat nejlépe.
- Nasekejte šalotku nebo jarní cibulku.
- Na másle poduste houby a šalotku (nebo jarní cibulku).
- Přidejte papriku, sůl, zakysanou smetanu a worcesterovou omáčku.
- Vařte po dobu 2 minut. Omáčka se nesmí vařit (bublat)!
- Podávejte k jednomu z druhů masa, které jsou uvedeny výše.
Omáčka Esterházy je typické zejména v Maďarsku, odkud pochází. Nejčastěji se s ní setkáme ve spojení s hovězí roštěnou, protože k tomuto masu se skvěle hodí houby. Jestli máte rádi žampiony a červené maso, bude se pro vás jednat o dokonalou kombinaci.
Recept vyžaduje jen několik ingrediencí a pár minut vaření. Na bílé maso se obvykle nepoužívá, ale můžete ji vyzkoušet také ke kuřecímu masu.
Řezy Esterházy
Pod názvem Esterházy se skrývá také vynikající dezert. Největší výhodou je nejen úžasná chuť, ale také vzhled. Vypadá totiž jako z cukrárny, a přitom ho zvládnete připravit doma.
Vyzkoušet můžete také další ze známých dortů, jako je dort harlekýn. Bude stejně krémový jako Exterházy.
Historie
Řezy Esterházy získali své jméno podle knížete Pavla III. Antona Esterházy z Galántha. Jednalo se o člena dynastie Esterházy a diplomata Rakouského císařství.
Dezert vznikl na konci 19. století a stal je jedním z nejslavnějších dortů Rakousko-Uherské monarchie.
Esterházy se skládá ze 4 až 5 vrstev ořechového těsta, které je proloženo krémem z koňaku a vanilky. Každý recept ale bude trochu jiný. Takto vypadala původní varianta dezertu. Podívejme se na základní recept ze současnosti, který si můžete připravit doma.
Jak připravit základní řezy Esterházy?
Ingredience
Na vrstvu těsta:
- 10 středních vaječných bílků
- 275 g mletých vlašských ořechů
- 250 g cukru krystal
Na pudinkový máslový krém:
- 10 středních vaječných žloutků
- 250 g nesoleného másla
- 175 g moučkového cukru
- 3 polévkové lžíce mouky
- 230 ml vařeného mléka
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Na glazuru:
- 1 šálek cukru krystal
- 3-4 polévkové lžíce citronové šťávy
- 1 polévková lžíce kakaa
Pracovní postup
- Do hluboké mísy dejte bílky a vyšlehejte do pěny. Přidávejte cukr po lžících a šlehejte vysokou rychlostí. Po přidání cukru šlehejte dalších 4-5 minut.
- Gumovou nebo silikonovou stěrkou vmíchejte mleté vlašské ořechy do bílků. Nepoužívejte mixér.
- Vezměte 20 centimetrovou kulatou formu a vyložte ji pečicím papírem.
- Rozdělte těsto na 5 částí, protože budete potřebovat 4-5 vrstev. Jednu část vždy rovnoměrně rozprostřete do formy.
- Pečte, dokud nebude pusinkové těsto lehce hnědé a opakujte proces u každé části těsta. Poté nechte vychladnout.
- Na krém nechte v hrnci spojit žlutky a moučkový cukr. Šlehejte, dokud nezískáte hladkou hmotu. Přidejte mouku a šlehejte, dokud nebude hmota hladká.
- Mléko svařte a za stálého míchání přidejte žloutkovou směs. Postupujte pomalu, aby se vejce nesrazilo.
- Hrnec dejte na střední plamen a míchejte, dokud nedosáhnete bodu varu. Intenzivně šlehejte 2 minuty. Hmota zhoustne.
- Pudink nechte vychladnout a mezitím vyšlehejte máslo v mixéru. Máslo zašlehejte do pudinku při vysoké rychlosti. Vložte na pár minut do lednice.
- Sestavte dort. Střídejte těsto s pudinkovým krémem (2 polévkové lžíce na vrstvu). Bok dortu můžete ozdobit mletými ořechy nebo plátky mandlí.
- Na glazuru smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou. Asi 3-4 lžíce dejte stranu a zbytek nalijte na střed dortu. Rovnoměrně rozetřete pomocí nože nebo lžíce.
- Do zbylé glazury přidejte 1-2 lžičky kakaa a promíchejte. Vložte do cukrářského sáčku a vytvořte tenkou spirálu od středu dortu k okraji.
- Špičkou párátka nakreslete čáry od středu k okraji a naopak. Získáte slavný vzhled Esterházy řezů.
Řezy Esterházy budou vypadat nádherně na každém stole. Použít ho můžete pro slavnostní příležitosti, protože má velmi známý a krásný vzhled. Dezert se skládá z několika částí. Jednotlivé části i montáž není složitá a zvládnete ji i vy.