Nastavil nejvyšší čas se s touto tradiční arabskou pochoutkou seznámit!
Placičky, které se primárně připravují z cizrny, ale skvělé jsou i z jiných luštěnin.
A co s nimi? Jak a s čím falafel jíst? Podívejte se do našich receptů.
Naše recepty
6 zajímavých faktů o falafelu
- Falafel je izraelské národní jídlo. Křupavé kuličky smažené cizrny a koření jsou prodávány po celé zemi na rohu téměř každé ulice a představují rychlé a cenově dostupné jídlo pro místní i pro turisty.
- Nikdo přesně neví, kde falafel vznikl. Podle některých historiků je jeho kolébkou Egypt, kde jsou doloženy první záznamy o smaženém jídle z fazolí, podle jiných vznikl tento oblíbený pokrm ve starověké Indii.
- Falafel má vysoký obsah bílkovin, vlákniny a komplexních uhlohydrátů. Cizrna má nízký obsah tuku a neobsahuje žádný cholesterol. Je bohatá na železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, mangan, vitamin C, thiamin, nebo kyselinu pantothenovou.
- Hned po hummusu je falafel nejběžnějším pokrmem z cizrny.
- Arabské slovo falāfil proniklo do mnoha dalších jazyků a rozšířilo se po celém světě, dnes už jde obecné pojmenovaní cizrnových kuliček.
- Největší falafel světa upekli libanonští a izraelští kuchaři v roce 2010 v New Yorku. Jeho poloměr byl větší než metr a važil 10, 9 kilogramů.