V tomto receptu se zaměříme na svíčkovou omáčku bez masa. Pokud chcete úplnou vegetariánskou variantu, místo hovězího vývaru přidejte zeleninový.
Ingredience
- 1ks větší cibule
- 100g rozpuštěného másla
- 1/2 bulvy celeru (1 menší)
- 2ks mrkve
- Hladká mouka na zahuštění
- Citronová šťáva a sůl na dochucení
- 1ks petržele
- 4 kuličky celého pepře
- 2ks bobkového listu
- 3 kuličky nového koření
- 0,5l hovězího vývaru z kostky (nebo zeleninový)
- 200 ml smetany
- Cukr
- Brusinková omáčka
Postup
- Cibuli nakrájejte najemno, zeleninu očistěte a nastrouhejte nahrubo.
- V hrnci rozpusťte máslo, cibuli, zeleninu a chvilku poduste.
- Zalijte vývarem, přidejte koření a přiveďte k varu.
- Za občasného míchání vařte cca 30-40 minut.
- Poté vyjměte všechno koření, zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem, přilijte smetanu a ještě krátce povařte.
- Dochuťte solí, citronem nebo cukrem.
- Podávejte s knedlíkem a brusinkovou omáčkou.