Tyhle recepty na fazolovou polévku rozhodně stojí za to!
Protože fazole, jako většina luštěnin, jsou velmi zdravé. Nejen, že jsou výživné a lehce stravitelné, ale jsou téměř bez kalorií, tudíž nám dodávají vysokou energetickou hodnotu.
Taková správná fazolačka nás tedy dostatečně zasytí, ale pohladí i duši našich chuťových buněk.
A co takhle ji zkusit sedmkrát jinak?
Naše recepty
Proč nás fazole nadýmají?
Fazole (obecně luštěniny) způsobují plynatost, protože obsahují určitý druh cukru, nazývaný oligosacharid, který lidské tělo nedokáže plně strávit. Ostatní cukry se štěpí a vstřebávají v tenkém střevě. Ale lidské tělo neprodukuje enzym, který štěpí oligosacharidy.
Oligosacharidy ve fazolích se v nestráveném stavu dostanou až do tlustého střeva. Bakterie v tlustém střevě se těmito cukry živí.
To způsobí fermentaci (chemický rozklad) a produkci plynu. Ten plyn uvolňujeme a způsobuje plynatost.