Jestli existuje pokrm, který rozhodně dokáže zahřát, pak je to jednoznačně tato lahůdka. Nejen, že dokonale zasytí, ale bude nám po ní krásně teploučko a nebude se nám chtít nic dělat. Výhodou je, že se připravuje v pomalém hrnci, takže není potřeba jí hlídat.
Ingredience:
- 1 plechovka pečených drcených rajčat
- 450 g čerstvých rajčat nakrájených na malé kostičky
- 1 polévková lžíce chilli prášku
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 3 – 4 stroužky prolisovaného česneku
- 1 nakrájená velká cibule
- 1 nakrájená velká mrkev
- 1 velká nakrájená chilli paprička (ideálně odrůda Poblano)
- 3/4 hrnku pšeničných otrub
- Sůl podle chuti
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře (kdo má rád ostřejší, může dát víc)
- 1 – 2 hrnky vody
Na dokončení:
- 1 plechovka opláchnutých černých fazolí
- 1 plechovka opláchnutých červených fazolí
Na ozdobu:
- Zakysaná smetana
- Strouhaný sýr čedar
- Nakrájená jarní cibulka
- Čerstvý koriandr
- Měsíčky čerstvé limetky
Postup:
- Připravíme si pomalý hrnec o objemu 5 až 6 litrů a postupně do něj dáme drcená rajčata, nakrájená rajčata, chilli prášek, kmín, koriandr, česnek, cibuli, mrkev, chilli papričku poblano, otruby, 1 – 2 hrnky vody a promícháme.
- Osolíme, opepříme, znovu zamícháme a zaklopíme.
- Při nižší teplotě necháme vařit 7 až 8 hodin, při vyšší stačí 5 – 6 hodin.
- Jakmile jsou otruby uvařené, přisypeme červené i černé fazole, znovu zaklopíme a ještě tak 15 minut vaříme.
- Podáváme ozdobené zakysanou smetanou, čedarem, nakrájenou jarní cibulkou, koriandrem a nakonec i měsíčky limetky.