Fazolová polévka

Fazolová polévka
Příprava: 15 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 6

Tato polévka z fazolí je inspirována prestižní restaurací, která se rok co rok držela na předních příčkách žebříčku 50 nejlepších světových restaurací. Ale nebojte se! Zvládnete jí levou zadní!

Co budeme potřebovat

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 180 g cibule, jemně nakrájená
  • 1/4 lžičky čerstvého tymiánu, nasekaného
  • 1/4 lžičky čerstvého rozmarýnu, nasekaného
  • 1 bobkový list
  • 80 ml pasírovaných rajčat
  • 4 x 400 g plechovek fazolí, scezené
  • 750 ml zeleninového vývaru

Na picadu (omáčku k dochucení)

  • 20 g čerstvé petrželové natě, nahrubo nasekané
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 30 g celých lískových ořechů
  • 1/2 lžičky soli

Postup

  • Ve velkém těžkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu.
  • Přidejte česnek, cibuli, bylinky a vařte za pravidelného míchání 8 minut, dokud cibule není tmavě zlatohnědá a sladká.
  • Přidejte rajčata a vařte na mírné teplotě dalších 8 minut, dokud rajčata nezhoustnou.  
  • Vmíchejte fazole, a poté zeleninový vývar.
  • Nastavte teplotu tak, aby polévka velmi jemně bublala, a vařte 15 minut s poklicí.
  • Přeneste 150 ml polévky do sklenice a rozmixujte do hladka, a poté vmíchejte zpět do polévky, aby se vývar zahustil.
  • Na picadu si předehřejte malou pánev na střední teplotu.
  • Přidejte lískové ořechy a opékejte je, dokud se nerozvoní.
  • Odstraňte z nich slupku pomocí utěrky.
  • Lískové ořechy nasekejte nahrubo, a poté k nim přidejte zbývající ingredience a vše rozmixujte do hladka tyčovým mixérem.
  • Těsně před podáváním vmíchejte 2 polévkové lžíce picady.
  • Do každého polévkového talíře přidejte 1 lžičku zbývající picady a zalijte fazolovou polévkou.

Polévka s fazolemi a klobásou
Na pánvi si rozehřejte olej a přidejte na ní na kolečka nakrájenou klobásu. Opékejte, dokud není křupavá. Vyndejte jí z pánve a dejte stranou. Klobásu přidejte až nakonec, do hotové polévky.

nebo uzeným masem
Připravíme si kořenovou zeleninu s cibulí, kterou společně s uzeným kolenem vložíme do studené vody. Celou směs přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut. Vše potom slijeme, koleno dáme do čisté vroucí vody spolu s nakrájenou zeleninou a vaříme do měkka.

Další inspiraci na fazolačku můžete načerpat v našich receptech!

Hustá krémová polévka s fazolemi a zeleninou.
Zdroj: recipetineats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.