Příprava: 10 minut
Vaření: 40 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 50 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 20 dkg fazolí
- sůl
- plátek slaniny (6–8 dkg)
- 2 cibule
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- špetka chilli koření (nebo pálivé papriky či sekaná feferonka)
- 40 dkg kysaného zelí
- vývar nebo voda s kostkou bujónu
- 4 rajčata
- 3 stroužky česneku
- 2 nožičky klobásy
Postup receptu
- Den předem namočené fazole uvaříme doměkka
- Vývar z fazolí scedíme do hrnce na polévku a doplníme na cca 1,5 l vývarem nebo vodou s kostkou masoxu
- Fazole zatím odložíme
- Na polovině nadrobno nakrájené slaniny osmahneme na půlkolečka nakrájenou cibuli a zasypeme ji paprikou a chilli kořením
- Promícháme a vše přidáme do polévky, kam vložíme i překrájené zelí včetně nálevu
- Vše vaříme téměř doměkka
- Pal do polévky přidáme spařená a na kousky nakrájená rajčata, odložené fazole a vše krátce povaříme
- Nakonec polévku dochutíme ještě solí, pepřem, případně feferonkou a doplníme na kolečka nakrájenou klobásou osmahnutou na druhé polovině slaniny