Polévka s fazolemi a šunkou je snadný recept na fazolačku, která je hustá, vydatná a vyrobená z minimálního množství přísad.
Co budeme potřebovat
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 velká mrkev, nakrájená
- 1 řapíkatý celer, nakrájený
- 1/2 cibule nebo 1 velká šalotka, nakrájená
- sůl
- pepř
- 2 stroužky česneku
- špetka sušeného tymiánu
- 2 polévkové lžíce mouky
- 1 litr kuřecího vývaru
- 400 g plechovka fazolí, okapané a opláchnuté
- 500 g dušené šunky, nakrájená na kostky
Postup
- Zahřejte olivový olej ve velkém hrnci na střední teplotu.
- Přidejte mrkev, celer a cibuli/šalotku, dochuťte solí a pepřem a poté restujte 10 minut do měkka.
- Přidejte česnek a sušený tymián a poté 1-2 minuty opékejte, dokud nebude česnek voňavý.
- Přisypte mouku a za stálého míchání povařte 1 minutu.
- Pomalu za stálého míchání přidávejte kuřecí vývar, dokud nevznikne hladká „omáčka“, a poté zalijte zbývajícím vývarem.
- Zahřejte, aby se vývar přivedl k varu, a poté přidejte fazole a šunku.
- Snižte teplotu na středně nízkou a za občasného míchání vařte 20 minut.
Fazolová polévka s párkem? Zní to skvěle, že? Takže pokud chcete, nebojte se kousek uzeniny přidat!