Výživný, na bílkoviny bohatý salát, který může být velmi chutným obědem.
Ingredience:
- 300 g sušených černých fazolí
- 1 šálek quinoy
- 1 červená cibule
- 4 šalotky
- 1 žlutá paprika
- 3 PL jablečného octa
- 1 PL sójové omáčky
- 1 PL čerstvé limetkové šťávy
- 1/4 šálku olivového oleje
- sůl
Postup:
- Fazole i quinou důkladně propláchněte.
- Ve velkém hrnci zalijte fazole studenou vodou a přiveďte je k varu.
- Následně sporák vypněte. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte hodinu odstát.
- Fazole slijte, vraťte do hrnce a přelijte je trochou vody.
- Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud fazole nezměknou, přibližně hodinu a půl.
- Během posledních deseti minut vaření fazole osolte.
- Slijte vodu a nechte fazole vychladnout.
- V mezidobě ve středně velkém hrnci smíchejte quinou se dvěma šálky vody a špetkou soli.
- Přiveďte k varu, hrnec přiklopte a vařte quinou na mírném ohni, dokud se voda nevyvaří, přibližně 15 minut.
- Quinou z hrnce vyjměte a nechte vychladnout.
- Červenou cibuli, šalotku a papriku nakrájejte nadrobno.
- Ve velké míse smíchejte jablečný ocet, sójovou omáčku, olivový olej a limetkovou šťávu.
- Přidejte černé fazole, quinou, šalotku, červenou cibuli, žlutou papriku a koriandr.
- Na závěr salát osolte a důkladně promíchejte.
Skvěle se k fazolovému salátu hodí i vlastnoručně upečené pečivo. Vyzkoušejte naše křupavé domácí bagety.