Ingredience:
- 0,5 – 1 l olivového oleje (podle velikosti fenyklu)
- 1 ks fenyklu s řapíky a listy
Postup:
- Fenykl rozeberte na části a omyjte .
- Nakrájejte fenykl na malé kousky a smíchejte s olejem a dejte do hrnce.
- Přiveďte olej s fenyklem k varu, v momentě varu stáhněte na velmi mírný var a nechte 1 hodinu probublávat.
- Po hodině vaření nechte olej vychladnout .
- Po vychladnutí přeceďte přes síto.
- Zbytky v sítu ještě jemně promačkejte vařečkou, nebo lžící. Tak dostanete do oleje více chuti.
Olej uchovávejte v uzavřené lahvi a v lednici.
Olej využijte k dochucení fenyklových receptů, ostatních salátů, nebo jiných dobrot.
Pokud chcete připravit fenyklový čaj pro batole, dejte do hrnečku lžičku fenyklových semínek a přelijte horkou vodou z konvice. Nechte asi 10 minut vyluhovat a čaj sceďte.
Takto připravený čaj se podává dětem, které trpí na bolesti bříška po lžičkách.