Fermentované kousky zeleniny

Fermentované kousky zeleniny

Tento jednoduchý recept vám pomůže vykouzlit lahodnou a hlavně zdravou lahůdku nadupanou probiotiky.

Tato verze je díky chilli papričkám trochu ostřejší, ale rozhodně stojí za to. Naložte si pořádnou porcičku třeba ke kusu masíčka v podobě steaku.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce Himalájské soli (pokud nemáme, nahradíme mořskou)
  • 1 litr vody
  • 250 g květáku rozebraného na růžičky
  • 8 ředkviček nakrájených na čtvrtky
  • 3 mrkve na proužky
  • 150 g zelených fazolek
  • 12 stroužků oloupaného česneku
  • 5 dlouhých zelených chilli papriček (případně červené)
  • 1 lžíce kuliček černého pepře

Postup:

  • V odměrce smícháme himalájskou sůl s vodou. Mícháme tak dlouho, až dokud se sůl nerozpustí. Důležité je, aby měla voda pokojovou teplotu.
  • Do větší sklenice naskládáme všechnu zeleninu, přisypeme kuličky černého pepře a zalijeme připravenou vodou se solí.
  • Nádobu pečlivě uzavřeme a necháme stát při pokojové teplotě na stálém místě.
  • Takto bude zelenina kvasit po dobu 3 dnů.
  • V případě, že se nahoře utvoří nějaká plíseň, není nutno panikařit, jednoduše ji jen odstraníme.
  • Po třech dnech ochutnáme, a pokud nám nebude chuť vyhovovat, můžeme nechat kvasit ještě další den nebo dva.
  • Poté uložíme zeleninu do lednice, kde vydrží i měsíc a více.
Snadno kvašená směs zeleniny plná probiotik.
Zdroj: https://shahzadidevje.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.