Tento jednoduchý recept vám pomůže vykouzlit lahodnou a hlavně zdravou lahůdku nadupanou probiotiky.
Tato verze je díky chilli papričkám trochu ostřejší, ale rozhodně stojí za to. Naložte si pořádnou porcičku třeba ke kusu masíčka v podobě steaku.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce Himalájské soli (pokud nemáme, nahradíme mořskou)
- 1 litr vody
- 250 g květáku rozebraného na růžičky
- 8 ředkviček nakrájených na čtvrtky
- 3 mrkve na proužky
- 150 g zelených fazolek
- 12 stroužků oloupaného česneku
- 5 dlouhých zelených chilli papriček (případně červené)
- 1 lžíce kuliček černého pepře
Postup:
- V odměrce smícháme himalájskou sůl s vodou. Mícháme tak dlouho, až dokud se sůl nerozpustí. Důležité je, aby měla voda pokojovou teplotu.
- Do větší sklenice naskládáme všechnu zeleninu, přisypeme kuličky černého pepře a zalijeme připravenou vodou se solí.
- Nádobu pečlivě uzavřeme a necháme stát při pokojové teplotě na stálém místě.
- Takto bude zelenina kvasit po dobu 3 dnů.
- V případě, že se nahoře utvoří nějaká plíseň, není nutno panikařit, jednoduše ji jen odstraníme.
- Po třech dnech ochutnáme, a pokud nám nebude chuť vyhovovat, můžeme nechat kvasit ještě další den nebo dva.
- Poté uložíme zeleninu do lednice, kde vydrží i měsíc a více.