Fermentovaný med

Fermentovaný med

O tom, že mají bezinky zázračné účinky na naše zdraví, není jednoznačně pochyb. V této podobě jsou velkým přínosem na posílení našeho imunitního systému. Hotový produkt je velmi chutný a ještě nám prospěje po zdravotní stránce.

Ingredience:

  • 1 hrnek čerstvých černých bezinek (červené se na tento med nehodí)
  • 1 a 1/2 hrnku raw medu

Postup:

  • Bezinky vložíme do kameninové nádoby o objemu 500 ml a přidáme med. Důležité je, aby zcela pokryl všechny bobule, ale od okraje zůstal prostor cca 2,5 – 3 cm.
  • Horní část nádoby zakryjeme kusem pergamenového papíru a uzavřeme pomocí kovového víka.
  • Dobře uzavřenou nádobu otočíme dnem vzhůru a necháme zhruba 1 hodinu v této poloze, aby se med dostal do každé části nádoby a byla jím potažena každá jednotlivá bobule.
  • Znovu přetočíme sklenici víčkem nahoru a počkáme, až se med s bezinkami usadí a zmizí vzduchové bubliny. Může se stát, že bude nutné ještě přidat med.
  • Povolíme víko, aby unikl vzduch během fermentace, a nádobu odložíme na takové místo, kde je stálá teplota a nehrozí, že jí shodíme.
  • Během prvních 2 až 3 dnů budeme nádobu průběžně převracet, přičemž vždy musíme utáhnout víko, než ji otočíme dnem vzhůru. Jakmile ji však vracíme do polohy s víčkem nahoře, zase jej povolíme, aby unikal vzduch.
  • Po 2 – 3 dnech se začnou tvořit na povrchu malé bublinky a med bude trochu řidší. Když bude nádoba na chladnějším místě, bude to trvat déle.
  • Zhruba za jeden až dva týdny už se začne objevovat velké množství bublin. Občas med promícháme, aby tzv. vybublal.
  • Med je v tu chvíli připraven k použití a během následujících týdnů bude i nadále pokračovat v pomalém kvasu.
  • Než budeme med konzumovat, vyjmeme z něj bezinky.
  • Užíváme 1 lžíci dvakrát až třikrát denně vždy, když máme pocit, že na nás leze nějaká nemoc nebo jej použijeme jen jako prevenci.
Bezinkový med připravený pomocí fermentace.
Zdroj: https://www.growforagecookferment.com/
Komentáře
  1. Dobrý den, vyzkoušel jsem spoustu způsobů. Mám ale stále problém. Nepodařilo se mi nikdy docílit toho, aby zavařené fazolky byly krásně světle zelené. Tak jako od Bonduel. Poradíte? Jiří Macháček. Děkuji

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.