O tom, že mají bezinky zázračné účinky na naše zdraví, není jednoznačně pochyb. V této podobě jsou velkým přínosem na posílení našeho imunitního systému. Hotový produkt je velmi chutný a ještě nám prospěje po zdravotní stránce.
Ingredience:
- 1 hrnek čerstvých černých bezinek (červené se na tento med nehodí)
- 1 a 1/2 hrnku raw medu
Postup:
- Bezinky vložíme do kameninové nádoby o objemu 500 ml a přidáme med. Důležité je, aby zcela pokryl všechny bobule, ale od okraje zůstal prostor cca 2,5 – 3 cm.
- Horní část nádoby zakryjeme kusem pergamenového papíru a uzavřeme pomocí kovového víka.
- Dobře uzavřenou nádobu otočíme dnem vzhůru a necháme zhruba 1 hodinu v této poloze, aby se med dostal do každé části nádoby a byla jím potažena každá jednotlivá bobule.
- Znovu přetočíme sklenici víčkem nahoru a počkáme, až se med s bezinkami usadí a zmizí vzduchové bubliny. Může se stát, že bude nutné ještě přidat med.
- Povolíme víko, aby unikl vzduch během fermentace, a nádobu odložíme na takové místo, kde je stálá teplota a nehrozí, že jí shodíme.
- Během prvních 2 až 3 dnů budeme nádobu průběžně převracet, přičemž vždy musíme utáhnout víko, než ji otočíme dnem vzhůru. Jakmile ji však vracíme do polohy s víčkem nahoře, zase jej povolíme, aby unikal vzduch.
- Po 2 – 3 dnech se začnou tvořit na povrchu malé bublinky a med bude trochu řidší. Když bude nádoba na chladnějším místě, bude to trvat déle.
- Zhruba za jeden až dva týdny už se začne objevovat velké množství bublin. Občas med promícháme, aby tzv. vybublal.
- Med je v tu chvíli připraven k použití a během následujících týdnů bude i nadále pokračovat v pomalém kvasu.
- Než budeme med konzumovat, vyjmeme z něj bezinky.
- Užíváme 1 lžíci dvakrát až třikrát denně vždy, když máme pocit, že na nás leze nějaká nemoc nebo jej použijeme jen jako prevenci.