Vynikající vegetariánský recept na těstoviny s krémovou omáčkou z bílé miso pasty, s shiitake houbami a restovanou brokolicí. Vše zvládnete připravit za pouhých 30 minut a díky tomu jsou perfektní večeří o všedních dnech.
Co budete potřebovat
- 500 g fettuccine (nebo těstovin dle výběru)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 šálky nakrájených růžiček brokolice
- 170 g hub shiitake, zbavených stopek a nakrájených na plátky
- 1/8 lžičky soli
- 3 lžíce másla
- 4 nasekané stroužky česneku
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 šálky mléka dle výběru (plnotučné mléko, neslazené mandlové mléko…)
- 3 lžíce bílé miso pasty
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Těstoviny vařte ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou za občasného míchání, dokud nejsou al dente.
- Nechte si 1 šálek vody z vaření těstovin a zbytek sceďte.
- Uvařené těstoviny dejte zpět do hrnce.
- Mezitím rozehřejte olej ve velké pánvi na středním plameni.
- Přidejte brokolici a houby a restujte 7 až 8 minut, dokud nebudou křupavé.
- Osolte a přendejte do mísy.
- Na pánev přidejte máslo a česnek.
- Jakmile se máslo rozpustí, zašlehejte mouku.
- Směs restujte 1 až 2 minuty, abyste odstranili chuť syrové mouky.
- Přidejte mléko a miso pastu a šlehejte do hladka.
- Zvyšte teplotu, aby se směs přivedla k varu.
- Vařte 2 až 3 minuty, dokud omáčka nezhoustne a miso pasta se nerozpustí.
- Sundejte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu a černý pepř.
- Uvařené těstoviny přelijte omáčkou a dobře promíchejte.
- Přilévejte odloženou vodu z vaření těstovin po ½ šálku a průběžně míchejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Vmíchejte žampiony s brokolicí a podávejte.