Tradičního českého vánočního cukroví jste přejedení? Vyzkoušejte výborné fíkové cukroví, a to nejen během vánočního období.
V jakých formách se fíky používají? Nejčastěji sušené. Fíky cukroví nepopsatelně ozvláštní.
S čím vším se dají kombinovat? To se dozvíte v následujících receptech. Pusťte se s námi do pečení (i nepečení) cukroví ze sušených fíků.
Naše recepty
Jaké ořechy používat do vánočního cukroví v kombinaci s fíky?
Ořechy k Vánocům neodmyslitelně patří. Velice často se kombinují právě s jednotlivými druhy ořechů.
Cukroví dodávají skvělou chuť. Mají vliv na lidské zdraví. Pomáhají při poruchách nervové soustavy, snižují srážlivost krve a krevní tlak.
Lískové oříšky jsou snadno stravitelné. V kuchyni se používají čerstvé, mleté, sekané a opečené. Obohatit jimi můžete nejen vánoční cukroví, ale také ovocné saláty či krémy.
Mandle obsahují více než 50 % tuku. Koupit se dají mleté, pražené, uzené, loupané i neloupané. Jestliže seženete mandle v dřevěné skořápce, stačí je spařit v horké vodě, aby se oloupaly. Vodu nevylévejte. Obsahuje totiž spoustu tělu prospěšných látek, a tak ji využijte třeba při pečení vánočního cukroví.
Pistácie se používají především na dochucení krémů a zmrzliny, ale nejlepší je konzumovat je syrové. Přidat je klidně můžete i do fíkového salámu.
Z kešu oříšků se zase připravují nádivky, koláče a sušenky. Jestliže nemáte třeba zrovna mandle, můžete použít kešu oříšky.
Vysokým obsahem tuku jsou charakteristické oříšky makadam (až 74 %) a pekan (až 70 %). Používají se na koláče, vánoční cukroví a dorty.
Pokud ořechy milujete, můžete si připravit i další ořechové vánoční cukroví.
Tip na závěr
Fíky se používají nejen při přípravě sladkých pokrmů, často se kombinují i se šunkou, sýrem či slaninou.Přestože jsou fíky docela sladké ovoce, mají zdravotní benefity. Plody jsou bohaté na přírodní cukry, obsahují také tělu prospěšné minerální látky a vlákninu. Napomáhají také trávení. A jsou úžasným zdrojem energie.