Také patříte k těm, co občas rádi ochutnají nějaké kulinářské pochoutky od známých kuchařů, ale ne vždy se najde příležitost zaskočit přímo ke zdroji?
Není nic lepšího než si něco dobrého připravit doma podle jejich přesného receptu. To pak chutná dvojnásob a člověk má radost z dobře odvedené práce, zvlášť, když chutná i ostatním.
Ingredience:
Na rybu:
- 120 g samokypřící mouky + 1 hrst na obalování ryby
- 175 g bílé masité ryby (ideálně tresku)
- 1 vaječný bílek
- 160 ml piva ležák (nebo světlé pivo, záleží co máme)
- 1 velká oloupaná brambora
- slunečnicový olej na smažení
- sůl podle chuti
- 1 lžička kari
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
Na tatarskou omáčku:
- 1 polévková lžíce nasekaných sterilovaných okurek
- 50 g creme fraîche
- 200 g kvalitní majonézy
- 3/4 šalotky nakrájené na jemné kostičky
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
Postup:
- Do velké pánve dáme nahřát olej na středně vysokou teplotu a připravíme si těstíčko. Na to nejdříve vyšleháme z bílku tuhý sníh.
- V míse rozšleháme mouku, kypřící prášek, kari, pivo, a nakonec jemně vmícháme sníh z bílku.
- Rybu osolíme, obalíme v mouce, přebytečnou mouku oklepeme a obalíme v těstíčku.
- Smažíme zhruba 3–4 minuty, přičemž opékáme tak, že rybu obracíme průběžně v pánvi a olejem vždy přeléváme tu stranu, která je zrovna nahoře.
- Upečenou rybu odložíme na talíř s papírovými utěrkami, necháme okapat a ihned vložíme do nahřáté trouby, kterou si předehřejeme během smažení, aby zůstala ryba horká.
- Brambory nakrájíme na hranolky, zabalíme to papírové utěrky a necháme vsáknout přebytečnou vlhkost.
- Přesvědčíme se, že je olej stále stejně horký a vložíme do něj smažit hranolky.
- Když získají zlatavě hnědý nádech, vyndáme je děrovanou lžící na papírovou utěrku a osolíme.
- Nakonec smícháme všechny suroviny na tatarku a můžeme podávat s rybou a hranolky.