Pochoutkový salát s domácím chlebem

Pochoutkový salát s domácím chlebem
Příprava: 50 minut Vaření: 25 minut Počet porcí: 4

Zdravější verze tohoto retro salátu je tady! Vychutnejte si kombinaci jogurtu a zakysané smetany na doma dělaném plátku chleba. Garantujeme vám, že jinak už ho jíst nebudete!

Ingredience:

  1. 500 g měkkého salámu (šunkového)
  2. 8 kyselých okurek
  3. 75 g hrášku z konzervy (nebo mražený)
  4. červenou cibuli
  5. 250 g bílého jogurtu
  6. 200 g zakysané smetany
  7. 5 lžic hořčice
  8. špetka soli
  9. špetka pepře

Na chléb:

  1. 420 g hladké mouky
  2. 2 lžičky droždí v prášku
  3. 2 lžičky soli
  4. 360 ml studené vody

Postup

  1. Pro tento recept na pochoutkový salát začneme přípravou domácího chleba.
  2. Do velké mísy smícháme mouku s droždím a solí.
  3. Směs zalijeme studenou vodou a lehce promícháme.
  4. Zapracujeme všechnu mouku, tak aby se všechna promíchala s vodou.
  5. Těsto bude lepit.
  6. Z propracovaného těsta v míse vytvoříme bochánek, který zakryjeme potravinářskou fólií.
  7. Těsto necháme na teplém místě 2-3 hodiny kynout (pro lepší výsledek viz TIP).
  8. Velký plech do trouby lehce poprášíme moukou.
  9. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozpůlíme ho na dvě části.
  10. Ty propracujeme a vytvarujeme z nich buď chlebové bochníky nebo dlouhé bagetové šišky.
  11. Vytvarovaná těsta položíme na pomoučený plech a přikryjeme utěrkou.
  12.  Takto je necháme odpočívat dalších 45 minut.
  13. Během tohoto času si dáme předehřát troubu na 220°C a začneme připravovat naší zdravou verzi salátu.
  14. Šunkový měkký salám a kyselé okurky nakrájíme na malé kostičky.
  15. Cibuli taktéž nakrájíme na malé kostičky a spaříme vařící vodou.
  16. Pokud používáme mražený hrášek, tak ho k cibuli nasypeme a necháme ho společně s cibulí 30 vteřin povařit.
  17. Hrášek s cibulí poté scedíme a přidáme je k salámu a okurkám.
  18. Promícháme a přidáme hořčici.
  19. Postupně vmícháváme jogurt se zakysanou smetanou.
  20. Všechno společně promícháme a ochutnáme.
  21. Podle potřeby osolíme a opepříme, klidně přidáme ještě trochu hořčice.
  22. Salát přendáme do servírovací mísy a dáme odpočinout do lednice, alespoň na 1 hodinu.
  23. Nakynuté bochníky před samotným pečením lehce nožem nařežeme.
  24. Poté bochníky umístíme do předehřáté trouby na střední rošt.
  25. Pečeme ho 20-25 minut, dokud nám kůrka nezačne zlátnout.
  26. Že je chléb upečený poznáme podle dutého zvuku, který vydává, když na něj poklepeme.
  27. Chléb z trouby vyndáme a před krájením ho necháme alespoň 5 minut odpočívat a vychladnout.
  28. Finální produkt podáváme s domácím upečených chlebem.

Okamžitě můžeme pokračovat krokem číslo 8, ale pro bezkonkurenčně nejlepší chuť a texturu chleba doporučujeme nechat vykynuté těsto odpočinout v lednici po dobu nejméně 12 hodin až 2 dnů. Většinou těsto nechávám odpočívat v lednici cca 18 hodin a teprve potom pokračuji krokem číslo 8.

Zdravá verze pochoutkového salátu s jogurtem a zakysanou smetanou.
Zdroj: nejrecept.cz

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.