Zdravější verze tohoto retro salátu je tady! Vychutnejte si kombinaci jogurtu a zakysané smetany na doma dělaném plátku chleba. Garantujeme vám, že jinak už ho jíst nebudete!
Ingredience:
- 500 g měkkého salámu (šunkového)
- 8 kyselých okurek
- 75 g hrášku z konzervy (nebo mražený)
- červenou cibuli
- 250 g bílého jogurtu
- 200 g zakysané smetany
- 5 lžic hořčice
- špetka soli
- špetka pepře
Na chléb:
- 420 g hladké mouky
- 2 lžičky droždí v prášku
- 2 lžičky soli
- 360 ml studené vody
Postup
- Pro tento recept na pochoutkový salát začneme přípravou domácího chleba.
- Do velké mísy smícháme mouku s droždím a solí.
- Směs zalijeme studenou vodou a lehce promícháme.
- Zapracujeme všechnu mouku, tak aby se všechna promíchala s vodou.
- Těsto bude lepit.
- Z propracovaného těsta v míse vytvoříme bochánek, který zakryjeme potravinářskou fólií.
- Těsto necháme na teplém místě 2-3 hodiny kynout (pro lepší výsledek viz TIP).
- Velký plech do trouby lehce poprášíme moukou.
- Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozpůlíme ho na dvě části.
- Ty propracujeme a vytvarujeme z nich buď chlebové bochníky nebo dlouhé bagetové šišky.
- Vytvarovaná těsta položíme na pomoučený plech a přikryjeme utěrkou.
- Takto je necháme odpočívat dalších 45 minut.
- Během tohoto času si dáme předehřát troubu na 220°C a začneme připravovat naší zdravou verzi salátu.
- Šunkový měkký salám a kyselé okurky nakrájíme na malé kostičky.
- Cibuli taktéž nakrájíme na malé kostičky a spaříme vařící vodou.
- Pokud používáme mražený hrášek, tak ho k cibuli nasypeme a necháme ho společně s cibulí 30 vteřin povařit.
- Hrášek s cibulí poté scedíme a přidáme je k salámu a okurkám.
- Promícháme a přidáme hořčici.
- Postupně vmícháváme jogurt se zakysanou smetanou.
- Všechno společně promícháme a ochutnáme.
- Podle potřeby osolíme a opepříme, klidně přidáme ještě trochu hořčice.
- Salát přendáme do servírovací mísy a dáme odpočinout do lednice, alespoň na 1 hodinu.
- Nakynuté bochníky před samotným pečením lehce nožem nařežeme.
- Poté bochníky umístíme do předehřáté trouby na střední rošt.
- Pečeme ho 20-25 minut, dokud nám kůrka nezačne zlátnout.
- Že je chléb upečený poznáme podle dutého zvuku, který vydává, když na něj poklepeme.
- Chléb z trouby vyndáme a před krájením ho necháme alespoň 5 minut odpočívat a vychladnout.
- Finální produkt podáváme s domácím upečených chlebem.
Okamžitě můžeme pokračovat krokem číslo 8, ale pro bezkonkurenčně nejlepší chuť a texturu chleba doporučujeme nechat vykynuté těsto odpočinout v lednici po dobu nejméně 12 hodin až 2 dnů. Většinou těsto nechávám odpočívat v lednici cca 18 hodin a teprve potom pokračuji krokem číslo 8.