Fois gras aneb delikatesa ze ztučněných jater

Fois gras aneb delikatesa ze ztučněných jater

Typická francouzská delikatesa, kterou můžete najít v nabídce většiny luxusních restaurací po celém světě. Delikátní chuť tohoto pokrmu se skvěle snoubí především se sladkokyselými surovinami.

Ingredience:

  • 4 plátky z husích či kachních foie gras jater (silné cca 1 centimetr)
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 1/4 šálku balzamikového octa
  • 2 PL černorybízové marmelády
  • 12 sušených fíků
  • olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci smíchejte vývar, balzamikový ocet, černorybízovou marmeládu a na čtvrtky nakrájené sušené fíky.
  2. Směs následně zahřejte a za stálého míchání chvilku povařte až do okamžiku, kdy omáčka zhoustne.
  3. V mezidobě směs zároveň dochuťte solí a pepřem.
  4. Plátky jater z obou dvou stran osolte a opepřete.
  5. Následně je vložte na rozpálenou suchou pánev bez oleje a z obou dvou stran plátky v závislosti na jejich tloušťce 1-2 minuty restujte.

Játra foie gras podávejte s orestovanými plátky chleba přelitá předpřipravenou omáčkou a posypaná pistáciovými oříšky.

Fois gras z husích jater přelité omáčkou a posypané pistaciovými oříšky
zdroj: thespruceeats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.