Typická francouzská delikatesa, kterou můžete najít v nabídce většiny luxusních restaurací po celém světě. Delikátní chuť tohoto pokrmu se skvěle snoubí především se sladkokyselými surovinami.
Ingredience:
- 4 plátky z husích či kachních foie gras jater (silné cca 1 centimetr)
- 1 litr kuřecího vývaru
- 1/4 šálku balzamikového octa
- 2 PL černorybízové marmelády
- 12 sušených fíků
- olej
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci smíchejte vývar, balzamikový ocet, černorybízovou marmeládu a na čtvrtky nakrájené sušené fíky.
- Směs následně zahřejte a za stálého míchání chvilku povařte až do okamžiku, kdy omáčka zhoustne.
- V mezidobě směs zároveň dochuťte solí a pepřem.
- Plátky jater z obou dvou stran osolte a opepřete.
- Následně je vložte na rozpálenou suchou pánev bez oleje a z obou dvou stran plátky v závislosti na jejich tloušťce 1-2 minuty restujte.
Játra foie gras podávejte s orestovanými plátky chleba přelitá předpřipravenou omáčkou a posypaná pistáciovými oříšky.